De camperreizen van joop en willie freie uit nijverdal

"Disclaimer" Aan de inhoud van de pagina's op deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Ik ben niet aansprakelijk voor de gevolgen van activiteiten die worden ondernomen op basis van mijn website.
Waar ben ik nu? Binnen deze site bevindt u zich op pagina: Juni 2007
Voor de laatste wijzigingen klik op Vernieuwen (F5).

Op deze pagina is het mogelijk om zelf iets te zoeken, door in het witte kadertje een woord in te toetsen en op "ZOEK" te drukken. Als u nog eens op "ZOEK" drukt, wordt er gezocht naar hetzelfde woord, maar dan elders op deze pagina.


Welke andere reis in 2007 wilt u zien?
   Februari - Spanje.

Of kies een ander jaar.


Juni: Duitsland.

Alleen de foto's van deze reis bekijken?  Klik hier.

Zondag 3 juni 2007. Nijverdal » Kaisersesch - 397 km.
Gisteren de hele dag lekker gezongen op het Korenfestival in Hengelo. Met het popkoor Popkorn, waar ik (Joop) de baspartij voor mijn rekening neem, hebben we samen met ruim 100 koren uit heel Nederland en een aantal koren uit Duitsland deelgenomen dat dit zangspektakel. Het was mooi weer: zonnig en een prima temperatuur, dus de openluchtpodia konden goed worden gebruikt.
De Moezel
Maar vandaag gaan we dan weer op reis. De bedoeling is een paar dagen Moezel, dan door naar de Bodensee en tot slot terug via de Romantische Strasse.
Om 11.00 uur rijden we weg. Het is wel wat bewolkt, maar de temperatuur is goed: een graad of 22. Via de snelwegen A1, A30, A3 rijden we tegen 3 uur Cochem binnen. Daar is echter alles afgezet, we kunnen alleen langs de Moezelweg naar boven, richting Koblenz. Wat blijkt: langs de gehele Moezel zijn bijna alle wegen langs het water afgesloten vanaf vanmorgen 8 uur. En dat zal zo blijven tot 's avonds 7 uur. En we wilden eigenlijk naar een camping in Senheim, een dorpje dat zo'n 15-30 km ten zuiden van Cochem ligt. We proberen via de volgende brug bij Treis-Karden alsnog over de Moezel te komen en op die manier ons doel te bereiken. We proberen via binnenweggetjes naar Valwig of Bruttig te rijden, maar onderweg worden we er door borden en verkeersregelaars op gewezen, dat doorrijden niet mogelijk is. Het is "Happy Moseltag". Vandaag kan iedereen wandelend en op de fiets over de Moezelboulevards.
Dan maar weer terug naar Treis-Karden, want daar hebben we een camping gezien. Ook de vele camperplekken langs de Moezel zijn vandaag niet bereikbaar. Om 4 uur 's middags komen we aan op camping-jachthaven "Mosel Islands" in Kaisersesch bij Treis-Karden. Al met al zeker een uur later dan verwacht en meer dan 50 km teveel. Maar wat deert ons dat. Wij hebben vakantie. De zon schijnt inmiddels, dus de stoelen naar buiten en een glaasje wijn naar binnen. We zien morgen wel of we alsnog naar Senheim kunnen gaan.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Maandag 4 juni. Kaisersesch » Senheim - 23 km.
Zicht op het dorpje Ernst vanaf de Valwigerberg Half bewolkt en een graad of 23. Om 10.15 uur verlaten we Kaiseresch en rijden richting Bruttig-Fankel. Halverwege deze weg, met een stijging van 14%, zien we een bordje Valwigerberg. Daar slaan we rechts af. Na zo'n anderhalve kilometer staat links van de weg een bordje met het opschrift "Schönes Aussicht". We zetten de camper aan de kant en lopen een klein eindje het bos in. Even later: daar is het fraaie uitzicht. Beneden zien we de Moezel zich door de Eifel meanderen. Aan de overkant van de rivier kijken we op het dorpje Ernst. Het lijken wel poppenhuisjes al die mooie witte en geel-gekleurde huizen.
Even later rijden we weer terug naar de weg Kaisersesch-Bruttig. Vanuit Bruttig volgen we de Moezelweg en passeren één van de mooiste dorpjes langs de Moezel: Beilstein. Hier gaan we morgen even een kijkje nemen. Acht kilometer verder komen we aan in Senheim en zien de camping al liggen. Camping "Holländischer Hof" (N=50º04'58;O=07º12'25) ligt op een landtong in de Moezel. En de naam verklapt het al: een Nederlandse eigenaar. Het is een keurige, goed verzorgde ACSI-camping. Dat betekent: kamperen voor €14,00, incl. stroom en 2 douchemunten per dag. Om 11.15 uur checken we in voor voorlopig 2 nachten.
Duwboot met bak op de Moezel Nadat we ons geïnstalleerd hebben, eten we even een broodje, waarna we de fietsen van de camper halen en in zuidelijke richting langs de Moezel fietsen. Want dat kun je hier geweldig. Rechts de Moezel, links de wijndruivenvelden. En het zonnetje inmiddels hoog aan de hemel. Mijn hemel, wat wil je nog meer. Na een kilometer of 5-6 komen we in Ediger. We stappen even af en genieten vanaf een bankje aan de Moezel van de voorbijvarende vrachtscheepvaart. Na een kwartiertje gaat het verder door Ediger's dubbeldorp Eller om nog eens 5 kilometer verder door Bremm te fietsen. Even later staan we bij Neef aan het grote stuw met schutsluis van St. Aldegund. Ook hier stappen we weer even af om te zien hoe een flinke duwbak zo'n 8 meter door het water naar boven wordt getransporteerd om even later de sluis te verlaten. Na een half uurtje stappen we weer op de fiets en beginnen aan de terugtocht naar de camper. Als we daar aankomen hebben we als start de eerste 20 kilometer op de fietsteller staan.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Dinsdag 5 juni. Senheim.
Hetzelfde weer dan gisteren: half bewolkt, in de loop van de dag wordt het steeds zonniger bij een temperatuur van ca. 23º. 's Morgens blijven we eerst maar eens bij de camper. We kunnen er nu nog in de zon zitten. Vanmiddag verdwijnt hij achter de bomen dus we kunnen dan beter ander vertier zoeken. Met een lekkere bak koffie en wat lectuur vermaken we ons wel.
Zoals gezegd zoeken we na de middag ander vertier. Dat wordt in dit geval op de fiets naar Cochem, dat zo'n 17-18 kilometer van Senheim ligt. Onderweg komen we weer door Beilstein. Dit is zo'n typisch Duits dorpje met mooie vakwerkhuizen, smalle straatjes en een gezellig dorpspleintje (met terrassen). Verder vind je er de Camelieten-kloosterkerk met het Königsorgel. Burcht van Cochem Als je niet tegen een klimmetje opziet, moet je zeker de ruïne van de Burcht van Metternich bezoeken. Deze burcht, die stamt uit de 12e eeuw, prijkt hoog boven het dorpje uit en vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op het Moezeldal. Na het genieten van dit uitzicht en een prima bak koffie dalen we weer af naar de Moezel. Daar pakken we de fietsen weer en vervolgen onze reis. Fietsend door de wijndruivenvelden komen we bij Bruttig aan. Daar gaan de de Moezelbrug over naar Ernst, het dorp dat we gisteren vanaf de Valwigerberg konden bewonderen. Aan de overkant van de Moezel ligt het dorp Valwig. Voor ons niet onbekend. Tijdens de eerste verjaardag van onze dochter (nu 33 jaar geleden) zette zij daar de eerste-stapjes-zonder-hulp-van-ons. Uiteindelijk komen we in Cochem aan. Eerlijk gezegd doen we er niet veel meer dan aan de Moezelkade zitten en kijken naar de boten en bootjes die voorbij varen. Na een uur in Cochem te hebben doorgebracht kopen we een kaartje voor de boot naar Beilstein. De fietsen kunnen mee aan boord. Al varend over de Moezel bekijken we nu de dorpjes eens van een andere kant... zeker zo mooi. Na anderhalf uur (bij Fankel-Bruttig moeten we worden geschut) komen we in Beilstein aan en vanaf daar gaan we de laatste 8 kilometer weer met het stalen ros.
Aangekomen bij de camper genieten we even later al etend van het nog warme avondzonnetje. We gaan onze laatste nacht op deze camping tegemoet. Of zal ik morgen vragen om nog een nacht te mogen bijboeken. Daar zal de campingeigenaar toch geen bezwaar tegen hebben?

Woensdag 6 juni. Senheim.
Zicht vanaf de burcht bij Beilstein Helder blauwe lucht en 27º. Dat zorgt voor het juiste vakantiegevoel.
Vandaag zouden we vertrekken, maar met deze temperaturen blijven we liever hier. Plus, als we nu naar de Bodensee rijden kunnen we daar flink onweer en regen verwachten. De weersberichten voor geheel Duitsland zijn voor de komende dagen wat minder. Maar zolang het hier goed is blijven we toch nog maar even.
Beilstein 's Morgens haal ik even een krantje, waarmee we ons de rest van de morgen wel vermaken. En verder liggen we wat te luieren in de zon. Na de middag pakken we toch nog maar even de fietsen en rijden naar het 8 kilometer verderop gelegen Beilstein. Gisteren hebben we daar de burcht met het mooie uitzicht bezocht. Vandaag gaan we voor een terras. Veel meer keuze heb je trouwens ook niet. Je hebt wel keuze uit terrassen, want die zijn er "plenty". We genieten er van de verse aardbeien en van het scheepvaartverkeer op de Moezel.....het is er druk, vooral met Nederlandse binnenschepen. Na anderhalf uur vertrekken we weer en gaan in Beilstein met het pontje over naar de andere kant van de Moezel om via Polsterdorf terug te fietsen naar de camping.
Morgen zoeken we een andere plek. Of aan de Moezel of toch naar het zuiden richting Bodensee. We wachten vanavond even de weersberichten af en nemen dan morgenochtend wel een besluit.

Donderdag 7 juni. Senheim » Kinheim - 51 km.
Het is weer zonnig en het wordt met gemak 28º.
Om 11.00 uur reken ik af met de campingeigenaar (financieel bedoel ik) en we vertrekken richting Trier. Na 22 km parkeren we de camper in Zell en wandelen langs de Moezelkant en door het oude plaatsje. Het is vandaag voor de meeste Duitsers -vooral voor de Rooms-katholieke- een feestdag. Camperplaats in Kinheim In veel dorpen zijn hoekjes met een kruis ingericht. Veel gelovigen, die daar dan langs komen staan er even stil, slaan een kruis en gedenken het eerste(!) avondmaal van Christus met zijn discipelen. Dus voor velen wordt het weer een lang weekend. Als we tegen half op de camperplaats van Kinheim (N=49º58'20;O=07º03'23) aankomen is dat te merken. De eerste Duitsers uit de regio hebben hun plaats alweer ingenomen. Maar er is gelukkig nog plaats genoeg. We installeren ons en draaien het zonnescherm uit, want in de schaduw zitten zorgt -samen met een zuchtje wind en een drankje - nog voor enige verkoeling. Het is warm.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Vrijdag 8 juni. Kinheim.
Traben-Trarbach Om 8.30 uur staat de gemeente-ambtenaar aan de camperdeur om het staangeld (€ 6,=) te innen. Voor ons niet te vroeg, want we waren al wakker. Geen wonder met dit mooie weer. Zonnig en nog een dag met zo'n 28-30º.
Na het ontbijt pakken we de fietsen en rijden via de "Mosel-Radwanderweg" naar Traben-Trarbach. Na 20 kilometer staan we in het centrum. We halen eerst even een Nederlandse krant en zoeken daarna een terras op. In de schaduw. Zoals wel vaker gebeurt... treffen we er oud-dorpsgenoten aan het tafeltje naast ons. Aan ons dialect verstaan ze al snel dat we uit dezelfde regio komen. Twee broers met hun egaa's. De ene is al 50 jaar geleden uit ons dorp "geëmigreerd" naar een andere plaats in Nederland, terwijl de andere pas 9 jaar geleden naar de Veluwe is verhuisd. Met name de laatste herkenden we snel terug. Hoe klein is de wereld.
Traben-Trarbach Na wat boodschappen te hebben gedaan bij de supermarkt gaan we met volle fietstassen terug naar de camper. In de schaduw onder het zonnescherm vermaken we ons de rest van de middag met lezen, puzzelen en deze site bijwerken. In de namiddag betrekt de lucht wat. Zou er dan toch ander weer komen? Volgens de weersverwachtingen kunnen we iedere dag een flinke onweersbui verwachten, maar er gebeurt tot nu niets. Ook vandaag niet. En ook deze avond zitten we tot een uur of half elf buiten van een mooie avond te genieten.

Zaterdag 9 juni. Kinheim » Wolfach - 345 km.
De dag begint bewolkt, droog en met een temperatuur van ca. 23º. Dus prima weertje om in de camper te zitten.
Wolfach Om 9.45 uur verlaten we Kinheim en rijden langs de Moezel naar Bernkastel-Kues. Daar houden we even een koffiepauze, hoewel we er pas zo'n 20 kilometer op hebben zitten. Na een uurtje verlaten we Bernkastel en gaan via de Hunsrückhöhenstrasse naar de autosnelweg, die ons naar het zuiden moet lijden. Na een uur zitten we op de snelweg. Deze volgen we tot we op de A5 (richting Bazel) ter hoogte van Staatsburg bij Offenburg de autosnelweg verlaten. Bij Offenburg pakken we de B33 op richting Schramberg. Onderweg wijken we af naar de B294 en in Wolfach gaan we op zoek naar "Schwarwald Camp" (N=48º17'29;O=08º16'41). Kunnen we ons vanavond eens weer lekker douchen, na de klamme warmte van de laatste dagen. Het is duidelijk dat we in hoger gelegen gebied komen, want deze camping is ook geschikt als wintersportcamping.
Reeën in Wolfach Als we 's avonds voor de camper onze maaltijd gebruiken -de zon is inmiddels doorgebroken en de temperatuur is opgelopen tot zo'n 28º- zien we aan de overkant van het dal een aantal reeën in een weiland lopen. Met een verrekijker ontdek ik een bok met een stuk of 5 hindes en een aantal jongen. Even later springen ze over een hek en gaan op zoek naar voedsel in de volgende weide (het gras bij de buurman is immers altijd groener). Ik probeer wat foto's te maken, maar het is wel erg ver weg.
Morgen gaan we verder naar de Bodensee.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

"Bodensee"

Zondag 10 juni. Wolfach » Allensbach - 143 km.
't Is weer bloedheet vandaag, zo'n 30º.
Kerk met 2 verschillende torens in Villingen Na eerst vuilwater afgevoerd en fris water getankt te hebben, verlaten we om 9.45 uur Wolfach. We rijden via B-wegen naar Villingen-Schwenningen om even een uurtje een pauze in te lassen en gelijk even te tanken. Het stadsdeel Villingen was in de 6e eeuw v. Chr. al bekend. We praten hier dus over een wel heel oude plaats. De oude, ommuurde stadskern kent op de vier windrichtingen evenzoveel toegangspoorten. Verder is bijzonder de kerk: das Liebfrauenmünster, met 2 verschillende torens.
Na deze pauze zijn we verder gereden via Tuttlingen en Stokach naar Allensbach aan de Gnadensee. Dit meer is middels een smalle doorgang bij Konstanz verbonden met de Bodensee. Daar vinden we 's middags tegen 15.00 uur een overnachtingsplek op camping "Himmelreich" (N=47º42'38;O=09º04'48), direct aan de ligweide en strand aan het meer.
Morgen willen we naar het bloemeneiland Mainau, dat in de Bodensee ligt.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Maandag 11 juni. Allensbach » Maurach - 71 km.
Halfbewolkt en een graad of 25. We verlaten om 10.00 uur de camping en doen nog even wat inkopen in Allensbach. Daarna is het nog maar 15 kilometer naar Mainau. Als je navigatie deze naam niet kent toets dan Litzelstetten in en van daaruit wijst het zich vanzelf. Voor campers is er een aparte plek op het grote parkeerterrein. Het eiland is ook met de boot te bereiken vanuit b.v. Meersburg, Konstanz en Uhldingen.
Het eiland Mainau (N=47º41'57;O=09º10'59) is in feite een schiereiland, want via een dijk wordt het eiland met het vaste land verbonden. Wie van groen en van kleurrijke bloemen houdt, is hier op het juiste adres. Bijna het hele jaar is er wel iets bloeiends te vinden: in het voorjaar duizenden tulpen, in de zomer de rozen en in de herfst de velden met dahlia's.

Pauw op Mainau Echte pauw op Mainau Rozentuin op Mainau
Na diverse wisselingen werd het eiland in 1853 door groothertog Friedrich I van Baden aangekocht. Hij gebruikte het eiland als zomerresidentie. Doordat zijn zoon Friedrich II kinderloos stierf kwam het eiland in bezit van zijn dochter Victoria, koningin van Zweden. Zij deed het eiland over aan haar zoon prins Wilhelm met de restrictie dat hij het eiland zou overdragen aan zijn zoon graaf Lennart Bernadotte af Wisborg. Deze laatste kocht het eiland dan ook van zijn vader in 1951 en maakte er een waar bloemenparadijs van. In 1974 werd het geheel ondergebracht in de Lennart-Bernadotte-stichting. De gehele leiding en ook de bewoning bleef echter in handen van de graaflijke familie. De algehele leiding is sinds 1981 in handen van de tweede vrouw van de graaf: gravin Sonja. Graaf Lennart Bernadotte overleed op 95-jarige leeftijd in 2004. Maar gelukkig is zijn levenswerk nog steeds te bewonderen.
Rozentuin met kerk op Mainau Schloss Mainau Mainau en de Bodensee
Tegen een uur of drie verlaten we Mainau en rijden langs de noordwestelijke kust van de Bodensee -die hier overigens Uberlinger See heet- naar Uhldingen-Mühlhofen. Bij de eerste afslag waar Maurach staat aangegeven verlaten we de B31 en gaan via een landweggetje naar de camping, die al staat aangegeven. Op Campingplatz Maurach" (N=47º44'27;O=09º13'34) vinden we een prachtige plek. En het is een goede uitvalsbasis voor fietstochten.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Dinsdag 12 juni. Maurach.
De zon schijnt en het zal vandaag zo'n 28º worden, dus prima gelegenheid om te fietsen.
Birnau Na de koffie beginnen we met een tripje (1 km berg opwaarts) naar de kloosterkerk in Birnau. Deze zagen we gisteren vlak voor de afrit naar Maurach al liggen. Zowel Maurach als Birnau hebben een plaatsnaam, maar het zijn geen dorpen. Een camping, een paar hotels en enkele huizen. That's it. Birnau Maar de Wallfahrtskirche Birnau is werkelijk bijzonder. Het is zonder meer de mooiste kerk aan de Bodensee en misschien wel de mooiste van heel Zuid Duitsland. Hij ligt boven op een berg en midden tussen de wijnvelden. Vanmorgen is er in kerk een mis en dat geeft ons mooi de gelegenheid ook de prachtige orgelklanken te horen. Dit moet je gezien hebben!!!!! Een reis naar de Bodensee zonder een bezoek aan deze basiliek (want dat is het) is niet compleet.
Paalwoningen in Unteruhldingen
Na dit bezoek gaan we weer terug en fietsen langs de camping - en langs de Bodensee- naar Seefelden. Hier valt niet veel te beleven, maar we komen er door op weg naar Unteruhldingen. Dit dorp heeft een heel fleurig park dat aan het haventje grenst. Vanavond verzorgt een lokale muziekkapel een openluchtconcert in dit park. Dus misschien fietsen vanavond we hier nog wel even weer naar toe. Het ligt uiteindelijk maar zo'n 2,5 km van de camping en dat moet toch te doen zijn. Maar eerst gaan we hier naar het beroemde openluchtpark met de paalhuizen: Pfahlbaumuseum. Paalwoningen in Unteruhldingen Er is een compleet dorp nagebouwd, zoals dat er in het stenentijdperk moet hebben uitgezien. Huizen op palen in het meer, de smalle, houten vissersbootjes en de verbindingsweggetjes (ook op palen). Ook een bezoek aan dit park is de moeite waard.
Na een poosje fietsen we verder naar Meersburg, dat weer zo'n 7 km verderop ligt. Aan de rechter kant van de weg ligt de Bodensee onder een strak blauwe hemel en links liggen fraaie landhuizen tussen de wijn- en fruitvelden. Meersburg Na een half uurtje door dit mooie landschap te zijn gefietst komen we Meersburg binnen. Schitterend!!! We zetten de fietsen net buiten de poort-naar-het-oude-centrum aan de ketting en wandelen een gezellige winkel-terrassenstraat in. Overal zie je de mensen op de terrassen genieten van hun cappuccino, pilsje of een coupe verse aardbeien. Dat lijkt ons wel iets, maar laten we eerst maar eens iets van de stad gaan bekijken. We wandelen de straat door tot de haven en genieten daar van de aankomende en vertrekkende veer- en rondvaartboten.

Meersburg Haven in Meersburg Meersburg am Bodensee
Daar gaan we we de straat in, die direct aan het meer ligt en vol staat met terrassen, waar je 's avonds met uitzicht op het meer ongetwijfeld goed en gezellig kunt eten. Misschien moeten we dat morgenavond maar eens proberen, want vanavond hebben we geen tijd. Openluchtconcert in Unteruhldingen, weet je wel. Aan het eind van de "Seepromenade" slaan we rechts af en beginnen aan een klimmetje naar de "Oberstadt". Via de Steigstrasse (het is wel duidelijk dat het hier omhoog gaat) komen we bij het oude en het nieuwe kasteel. Voordat we daar zijn genieten we van al die prachtige bloeiende planten, die aan de fraaie vakwerkgevels hangen. Ook komen we over het kleine schilderachtige marktpleintje. Eenmaal boven heb je vanuit de tuin van het "Neue Schloss" een geweldig uitzicht over de stad en de Bodensee.
Neue Schloss in Meersburg Parken in Meersburg Meersburg
Dit kasteel doet nu vooral dienst als museum met diverse onderdelen. Zo bevindt zich er het Dorniermuseum, waar de luchtvaartgeschiedenis van de pionier Claude Dornier wordt tentoongesteld. Het oude slot, dat nog privébezit is kan ook worden bezocht en brengt je helemaal terug in de Middeleeuwen. Eén van Duitslands bekendste dichteressen Annette von Droste-Hüllshoff heeft er de laatste jaren van haar leven gewoond. Haar zwager en zuster waren eigenaar van het kasteel.
Bloemen in Meersburg
Zo, nu wordt het tijd voor verse aarbeien. Dus we wandelen weer terug naar de "Unterstadt" en installeren ons op een terrasje aan het meer. Bestellen een verse portie aardbeien-met-slagroom en laten ons dat heerlijk smaken. Na een half uur zoeken we de fietsen weer op en trappen de 10 km naar de camping weer terug. Er wordt een potje gekookt, want vanavond moeten we weer op de fiets naar Unteruhldingen voor dat openluchtconcert. Zo'n vakantie is toch afzien.

 

Woensdag 13 juni. Maurach.
Waterval Schaffhausen 't Is halfbewolkt en een graad of 28. Dus prima om vandaag met de camper naar Schaffhausen te reizen. We laten de stoelen, de tafel en de stroomkabel op de camperplek liggen en rijden tegen kwart voor elf weg. Op de lagere school (da's lang geleden) vertelde de meester al over de geweldige waterval in de Rijn. We zijn inmiddels jaa-aaren verder en hebben de watervallen nog steeds niet gezien. Dat wordt dus tijd. En nu we toch in de buurt zijn moet het er ook maar eens van komen. Na 69 km en tegen 12 uur komen we op de parkeerplaats bij de waterval aan. Komende vanuit Duitsland gaan we via de B15 de grens over. In Zwitserland staat al aangegeven dat we bij uitrit nr.5 naar de "Rheinfall" kunnen. We kiezen echter voor uitrit 7, omdat je vanaf die kant de waterval mooier kunt zien. Schaffhausen Via trappen loop je van het hoogste punt bij de waterval naar beneden, waar je het donderende water bijna kunt aanraken. De waterval is 150 meter breed en heeft een val van ca. 23 meter. Gemiddeld komt er zo'n 600 m3 water naar beneden. En ik kan je beloven dat dat veel emmers water zijn. Boven de waterval hangt een wolk van condens. Na zo'n anderhalf uur hebben we het wel gezien en rijden weer terug naar de camping in Maurach.
Vanavond gaan we naar Meersburg (zoals gisteren al geopperd) om er een gezellig terras aan het meer uit te zoeken en het koken op eigen potje maar eens over te slaan. We laten ons de maaltijd en de wijn goed smaken.

Donderdag 14 juni. Maurach » Gohren/Kressbronn - 52 km.
Wasserburg De zon schijnt volop en de temperatuur zal vandaag tot ruim boven de 30º stijgen. Pffff. We verbazen ons al 10 dagen over de weersverwachtingen. Steeds wordt er geroepen dat centraal Europa -dus ook Duitsland- te maken heeft met buien en onweer. Tot nu toe hebben we één keer een kwartiertje wat regen gehad. Dus niet noemenswaardig.
Na de koffie reken ik af en om 11 uur verlaten we Maurach. Via Meersburg rijden we naar Immenstaad (16 km) en kijken daar een uurtje rond. Wasserburg Daarna rijden we door naar het gehucht Gohren, dat bij Kressbronn ligt. Bij het "Ferienpark Gohren" installeren we ons om 14.30 uur op het voorterrein, waar een aantal camperplekken-voor-één-nacht zijn ingericht. Compleet met stroom en gebruikmakend van de campingfaciliteiten. En douchen willen we na zo'n warme dag wel graag. Hier kunnen we ook ons vuilwater kwijt en vers water tanken. 's Middags fietsen we nog even naar Nonnenhorn en Wasserburg. Heen en terug een kilometer of 15.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Vrijdag 15 juni. Gohren » Lindau - 29 km.
De dag begint half bewolkt en een temperatuur van ca. 25º. Dit houden we langer vol.
Lindau Als we om 10.15 uur wegrijden uit Gohren gooien we onderweg nog even de dieseltank vol, slingeren wat door de omgeving en komen tegen 11.15 uur aan op "Park Lindau am See"  (N=47º32'34;O=09º43'49). Daar installeren we ons, eten een broodje met een kop soep en tegen 1 uur pakken we de fietsen om naar Lindau-Insel te rijden. De stad Lindau ligt deels op het vaste land (veel industrie en commercie) en deels op een schiereiland (het oude stadsdeel). Lindau Op dit laatste deel komen we na 4,5 km fietsen aan. We slenteren er wat rond, bekijken de fraai gekleurde panden en dwalen langs de haven. Dat duurt echter niet te lang, want het lang-gevreesde lijkt nu toch te gaan gebeuren. Overal om ons heen is de lucht donker en dreigend. Als dit maar goed gaat. We lopen terug naar de fietsen, die wij bij de ingang van de plaats hebben geparkeerd en moeten ons haasten om voor de bui binnen te zijn. Onderweg voelen we de eerste druppels.
We zitten nog maar net in de camper of de regen komt met stromen uit de hemel. Terwijl de regen op het dak van de camper klettert vermaken wij ons met boek en laptop. En kan ik ook de foto's eens wat ordenen en in de site inbouwen.


Open routekaart

Klik op de routekaart.

Zaterdag 16 juni. Lindau.
't Is zonnig met een paar stapelwolken en een graad of 24.
Vanmorgen maar eens eerst op de fiets naar Bregenz. Kleurige parken in Bregenz Dat is een kilometer of 6. Zonder dat je er ook maar iets van merkt passeer je de grens van Duitsland en Oostenrijk. Vlakbij het havengebouw, waar de rondvaartboten aankomen en vertrekken is een kiosk. Even vragen of ze hier dan misschien een Nederlandse krant hebben, want in deze periode kun je aan de Bodensee nergens een Nederlandse krant kopen (alleen in het hoog seizoen, zeggen ze). Maar hier in Bregenz lukt het. Het is weliswaar de krant van gisteren maar dat vind ik geen probleem. De krant in de fietstas en verder gefietst over de "Seepromenade", waar de tuinen er kleurig bijliggen met al die bloemen. Een eindje verder pakken we een terrasje in de zon en genieten van het uitzicht over de haven en het meer. Even later gaan we de spoorbaan over, die tussen de "Seepromenade" en de stad ligt, om wat meer van Bregenz te bekijken. We zien hier een stad van het type twaalf-in-een-dozijn. M.a.w. een drukke winkelstraat met weinig boeiende gebouwen. Daarom besluiten we toch even door te lopen en komen na een paar honderd meter in "der Altstadt".

Altstadt Bregenz Bregenz Antiek in de Altstadt
Zo, dat lijkt er meer op. Mooie oude panden, gevels en doorkijkjes. Dit stadsgedeelte is niet zo groot, maar toch de moeite waard. Na wat plaatjes te hebben geschoten wandelen we terug naar de fietsen, die we aan het begin van de winkelstraat aan de ketting hebben gelegd. Onderweg komen we onze "campingburen" uit Groningen tegen. We maken nog even een praatje en melden dat we een krant hebben bemachtigd, waarop de "buurman" het voorstel doet om deze -wanneer wij hem uit hebben- te ruilen voor een blikje Grolsch. We kunnen nu natuurlijk in zware onderhandelingen gaan, maar ik wil het de beste man niet te moeilijk maken en ga direct akkoord met zijn voorstel.
Lindau vanaf de boot van Bregenz Als we de fietsen gepakt hebben en terugrijden richting de camping, komen we weer langs de havenkantoren van de bootmaatschappijen. Hier besluiten we twee kaartjes te kopen voor een overtocht -met fietsen- naar Lindau-Insel, dat we aan de overkant van het meer in de zon kunnen zien schitteren. Zo gezegd, zo gedaan. Na een half uur varen we in 20 minuten van Bregenz naar Lindau. Daar gaan de fietsen weer aan de ketting en slenteren wij nog eens rond. Het is zaterdagmiddag en dat is te merken. Waldhoornblazers in Lindau Veel Duitse dagjesmensen (of weekend-kampeerders) bezoeken vanmiddag de stad. Het is gezellig druk en diverse "kunstenmakers" demonstreren hun kunsten op straat. Zo is er ook een groep waldhoornblazers, die uit hun grote, logge instrumenten hele aardige melodieën toveren. Het zal een uur of vijf zijn als we de fietsen weer ophalen en de 4,5 km naar de camping terug trappen. Dit is onze laatste dag aan de Bodensee, want het is de bedoeling dat we morgen richting Füssen gaan om van daaruit de "Romantische Strasse" op te pakken.
Zonsondergang aan de Bodensee 's Avonds als we de krant uit hebben ruilen we deze voor het beloofde blikje Grolsch. Daarna nog wel even kijken naar de mooie zonondergang met aan de horizon Lindau-Insel. De rood-ondergaande zon beloofd in ieder geval mooi weer voor morgen. We zullen zien.

Zondag 17 juni. Lindau » Rieden am Forggensee - 124 km.
Het is inderdaad strak blauw. Nu zelfs zonder stapelwolken. De temperatuur loopt vandaag op tot zo'n 28º. Weer mooi weer.
Om 10 uur verlaten we de camping. We rijden naar Bregenz, kopen bij de kiosk nog even de zaterdagkrant en vervolgen dan onze weg via B-wegen naar Immenstadt. Het is een mooie route, die ons via de Oostenrijkse bergen lijdt naar de bergen van het Duitse Allgäu-gebied. Na zo'n 30 km komen we in Weiler im Allgäu en maken daar even een koffiestop. Tegen half 12 laten we dit dorp achter ons en vervolgen de route richting Füssen. Hier komen we niet echt terecht, want voordat we daar zijn slaan we af naar Rosshaupten en vandaar naar Rieden am Forggensee. Daar plaatsen we de camper op "Campingplatz Warsitzka" (N=47º38'35;O=10º43'50). De camping ligt direct aan de 12-km-lange Forggensee.

Forggensee Forggensee Forggensee
Er is een haventje bij en een ligweide met kiezelstrand. Dus prima om verkoeling te zoeken in het heldere water. De rest van de middag vermaken we ons met de dikke krant, de laptop en de zon.
Morgen beginnen we maar eens aan de "Romantische Strasse".
Open routekaart

Klik op de routekaart.

"Romantische Strasse"

Maandag 18 juni. Rieden am Forggensee » Landsberg - 117 km.
Afgelopen nacht heeft het langdurig geregend. Gelukkig begint de dag verder droog en half bewolkt. De temperatuur vandaag wordt weer net als gisteren een graad of 28.
Sprookjeskasteel Neuschwanstein Om 9.45 uur verlaten we de camping en gaan eerst wat inkopen doen bij een supermarkt in Füssen. Daarna gaat het op weg naar Schwangau. We gaan maar eens kijken bij de twee beroemde kastelen daar: Neuschwanstein en Hohenschwangau. Voor de kaartjes moeten al eerst flink in de rij staan. En in Neuschwanstein kun je kennelijk alleen onder begeleiding worden rondgeleid. Bij de kaartcentrale krijgt de tijd waarop jouw rondleiding begint. Hier voelen we allemaal weinig voor en er komt bij dat een rondleiding in het kasteel ons niet direct bekoord. Even twijfelen...wat doen we. Doorrijden. Misschien hebben we hiermee wel wat gemist maar: wat niet weet, wat niet deert.
Wieskirche in Steingaden Na zo'n 45 kilometer rijden we Steingaden binnen waar we ons laten verwonderen door de prachtige Wieskirche (een paar kilometer buiten het dorp). Het gebouw staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco. En dat is niet voor niets. De kerk is gebouw tussen 1746 en 1754 en ontworpen door de beroemde Zuidduitse bouwmeester Dominikus Zimmermann. Zijn broer Johann Baptist Zimmermann heeft gezorgd voor het overweldigende rococo-interieur. Dezelfde gebroeders hebben ook het oude "Ratshaus" in Landsbergen gebouwd. Een ander beroemd gebouw in deze plaats: het Welfenmünster bewaren we voor de volgende keer.
3 x is scheepsrecht op de kerk in Rottenbuch Om 13.00 uur verlaten we Steingaden en gaan op weg naar Rottenbuch om daar een ander beroemd gebouw te bewonderen. Het is de eveneens in rococo-stijl gebouwde kloosterkerk "Maria Geburt" uit 1073. Deze is voorzien van zo mogelijk nog meer decoraties in het stukadoorswerk dan de vorige. Aan de buitenzijde is de kerk een beetje onooglijk. De toren staat ook naast de kerk in plaats van er boven op. En je moet even kijken welke deur je ingaat, maar als je de goeie pakt, wordt je overrompeld door alle kleuren. Goud en Rococo in Rottenbuch
Met 85 kilometer op de teller en om half 3 komen we aan in Schongau een kijkje nemen. Hoewel je hier over de historische stadsmuren moet kunnen wandelen ontdekken we daar weinig fraais. De basiliek St. Michael staat in de steigers en er valt dus niet veel aan te zien. Al met al: na 3 kwartier instappen en wegwezen.
In Landsberg gaan we op zoek naar camping "Romantik am Lech" (N=48º01'53;O=10º53'05), waar we na 117 kilometer en om 4 uur aankomen. Landsberg willen we nog wel gaan bekijken, maar vandaag even niet. We hebben de kerken voor vandaag wel gehad. En het is warm, dus genieten we eerst maar eens van een fris drankje. Landsberg zien we morgen wel.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Dinsdag 19 juni. Landsberg » Eggelstetten/Donauwörth - 99 km.
Als we wakker worden is het bewolkt met hier en daar en klein blauw plekje. Het heeft ook nog iets gespetterd. Maar tegen de tijd dat we het ontbijt op hebben is het strak blauw. Geen wolkje te bekennen en de temperatuur loopt vandaag op tot zeker ruim 30º.
Via een bospad en langs de rivier de Lech lopen we in 40 minuten naar Landsberg. Een mooie stad. Of je nou van een terras op het plein of aan het water houdt, of van cultuurhistorische stadswandelingen: hier vind je het. Vraag bij de receptie op de camping (en anders bij de VVV in de stad) even een plattegrondje van de stad. Hierop staan een aantal stadswandelingen beschreven, zodat je jezelf kunt redden. Een bezoek aan deze stad is zeker de moeite waard!!!
Friedberg Omdat we niet zeker wisten of we voor de middagrust terug zouden zijn (de poort/slagboom zit anders dicht) hebben we 's ochtends voordat we wegliepen de camper op de parkeerplaats bij de camping gezet. Achteraf gelukkig maar, want we waren om 13.15 uur weer terug bij de camping en de slagboom was gesloten tot 3 uur. Dus konden we dus gewoon vertrekken. Als eerste stop kozen we Friedberg. We moesten daarvoor wel een groot gedeelte van Augsburg door rijden. Al met al een kilometer of 10.
Bij de "Stadtsgarten" hebben we een parkeerplek gevonden en stonden even later bij het "Schloss". Hierin bevindt zich o.a. een klokkenmuseum. Friedberg Verder hebben we nog een stukje over de stadsmuren gewandeld. Alleen jammer dat je van daaruit uitkijkt op de bedrijfsgebouwen en het industriegebied van Augsburg. Ook in het centrum van Friedberg werd gebouwd, want het renaissance "Rathaus" stond in de steigers, dus was er weinig van te zien. Verder werden er allerlei tenten en kramen op het plein (Marienplatz) opgebouwd voor de aanstaande volksfeesten.
Dan maar door naar Eggelstetten bij Donauwörth. Daar overnachten we op camping "Donau-Lech"  (N=48º40'31;O=10º50'32). Als we ons daar geïnstalleerd hebben nemen we eerst maar eens een fris pilsje en daarna een koude douche, want het was warm vandaag.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Woensdag 20 juni. Eggelstetten/Donauwörth » Detwang/Rothenburg od ber Tauber - 124 km.
Speel/zwemvijver op camping in Eggelstetten Afgelopen nacht wat onrustig geslapen. Dat kwam misschien door de vele kikkers die bleven kwaken tot de vogels 's morgens vroeg begonnen te zingen. Bij de camping is namelijk een prachtige speel/zwemvijver, maar er blijken wel erg veel kikkers in te zitten. Maar geen geklaag, want de zon staat al weer aan een strak blauwe hemel. Wat ons betreft mag het echter wel ietsje minder warm dan gisteren.
Welkom in Dinkelsbuhl Na het ontbijt verlaten we om 9.15 uur de camping en rijden naar ons eerste doel: Dinkelsbühl. Ik weet het, dat betekent dat we een aantal plaatsen op de route overslaan voor bezichtiging (Donauwörth, Nördlingen, Wallenstein). Dat klopt. Volgens ons heb je om alle dorpen, steden en gehuchten, die een fraaie kerk of ander gebouw hebben te bezoeken zeker drie weken nodig. Dus we moeten prioriteiten stellen, want we hebben nog 2 dagen: woensdag en donderdag. De vrijdag willen we gebruiken om weer naar huis te rijden. Ze zijn echt En Dinkelsbühl is zo'n plaats, die we zeker nog willen zien. We hebben onderweg nog even een paar boodschappen gedaan, maar om 11 uur en met 75 kilometer op de teller komen we dan uiteindelijk in Dinkelsbühl aan. Een schitterende stad, die zijn middeleeuwse karakter zeker heeft bewaard. Dit zou nog beter tot uitdrukking komen als uit een aantal straten de auto's zouden worden verbannen. (Maar ja, da's weer vervelend voor de bewoners). Schreeuwende gevelreclames zie je niet en als er al een uithangbord hangt, dan is die volledig in stijl. Ook hebben veel ondernemers hun bedrijfsnaam in fraaie letters op de gevel laten schilderen. Verder zijn er prachtige toegangspoorten in de walmuren en natuurlijk veel vakwerkhuizen in allerhande kleuren. Een stadje om je fototoestel flink te laten klikken. En als je het wandelen en slenteren zat bent kun je altijd nog kiezen voor een terrasje in de zon of een stadsrondrit met een paardenkoets.

Dinkelsbuhl Mooie kleuren in Dinkelsbuhl Dinkelsbuhl
We hebben geen spijt dat we voor dit stadje hebben gekozen. Nu op naar de volgende lokatie.
Na nog eens 40 kilometer komen we in Rothenburg ob der Tauber. We parkeren de camper direct buiten de stadsmuren en wandelen via één van de vele stadpoorten de stad binnen. Ook hier weer: fraaie vakwerkhuizen in alle kleuren van de regenboog. We lopen eerst door naar de "Marktplatz", want daar vindt 11 en 15 uur op ieder heel uur een bijzonder ritueel plaats. Burgemeester drinkt zijn kan leeg (rechts) Als we daar om 5 voor 2 aankomen, staan al grote groepen Japanners (of zijn het Chinezen) met hun camera's in de aanslag. Wat gebeurd er? Er is de volgende legende: ooit was er een machtige vijand, die de stad zijn vrijheid zou laten behouden als er een inwoner in één keer een glas (of was het een emmer) met 3,25 liter wijn zou opdrinken. De toenmalige burgemeester redde zijn stad, want hij dronk in één teug het glas leeg. Rothenburg ob der Tauber Op die manier redde hij de stad van de ondergang. Terug naar het heden: als de klok van de "Ratstrinkstube" een vol uur slaat gaan er in de gevel van dit gebouw 2 luiken open. In het ene luik verschijnt de vijand en in het andere de burgemeester, die zijn glas leeg drinkt. Het hele ritueel duurt hooguit 2 minuten, maar wel leuk om te zien.
Verder zijn we nog even door de Hernngasse gewandeld. Daar is het doorlopend kerstfeest. Winkels die kerstartikelen te koop aanbieden terwijl de mussen dood van het dak vallen. Het is inmiddels weer net zo heet als gisteren. Dat wordt straks weer een fris pilsje en een koude douche.
Rothenburg vanuit de 'Burggarten' Al wandelend en ons vergapend aan al dat moois (gevels en bloemen) komen we terecht in de "Burggarten", de slottuinen. Vandaar heb je een aardig uitzicht over de omgeving. Als we dit allemaal gezien hebben lopen we terug naar de camper en rijden 5 kilometer verder naar Detwang om een plaatsje te zoeken op camping "Tauberromantik" (N=49º23'18;O=10º10'03). Je kunt vanaf deze camping, die aan het riviertje de Tauber ligt via een wandelpad binnen door naar Rothenburg. Een wandeling van ca. 15 minuten.
Tegen een uur of vier hebben we het beloofde koele pilsje en even later een koude douche. Heerlijk.
Omdat ik niet veel zin heb de laatste dag (vrijdag) zo veel kilometers te maken is dit onze laatste dag aan de Romantische Strasse. Morgen willen we door richting Sauerland (ca. 300 kilometer) en de resterende 300 kilometer op vrijdag naar huis. Maar we gaan eerst nog maar eens genieten van een zwoele zomeravond.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Donderdag 21 juni. Detwang/Rothenburg ob der Tauber » Nijverdal - 581 km.
Afgelopen nacht heeft het flink geonweerd en geregend. Het is nu weer droog, maar het ziet er wel onheilspellend uit. De temperatuur van zo'n 25º is echter niet slecht.
We rijden tegen half 10 weg en gaan binnendoor naar Bad Merkenstein, waar we een uurtje later en na 47 kilometer aankomen. Het is nog steeds droog. We wandelen het stadje in en drinken er nog even een bak koffie. Als we na een uur Bad Merkenstein verlaten, begint het echter te spetteren en tegen de tijd -een half uurtje later- dat we de autobaan A-81 op rijden is dat spetteren al uitgegroeid tot een flinke regenbui. Voor Würzburg gaan we de A-3 op en het begint steeds harder te regenen. Als dan bij Frankfurt de A-45 oprijden regent het inmiddels zo hard dat er niet harder dan 50-60 kilometer gereden wordt. Het is wit van de regen. We voelen er weinig voor om vanmiddag in Sauerland te staan terwijl de regen met bakken uit de hemel komt. We kijken elkaar eens aan en vragen ons af: wat doen we? Conclusie: doorrijden naar huis. Zo gezegd, zo gedaan. Met als gevolg dat we 's avonds om 7 uur weer voor de huisdeur staan. Nu hebben we de hele vrijdag om de camper leeg te halen en schoon te maken en thuis alles weer op orde brengen. En natuurlijk bij de kleinkinderen kijken.
We hebben vandaag slechts één regenbui gehad, maar die duurde wel van 12 - 19 uur. En wat voor één.....hozen. Voor de rest een geweldige tijd weer gehad. De Moezel, de Bodensee, de Romtantische Strasse......prachtig. En heerlijk gefietst. Kunnen we weer plannen maken voor de volgende trip.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Totaal aantal kilometers deze reis: 4034.

Alle foto's van deze reis in een groter formaat nog eens bekijken?  Klik hier.


     
Built by JGF©
         
IE & 1024x768

 

Top