De camperreizen van joop en willie freie uit nijverdal

 

 

 

 

 

 

"Disclaimer" Aan de inhoud van de pagina's op deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Ik ben niet aansprakelijk voor de gevolgen van activiteiten die worden ondernomen op basis van mijn website.
Waar ben ik nu? Binnen deze site bevindt u zich op pagina: Juni 2008
Voor de laatste wijzigingen klik op Vernieuwen (F5).

Op deze pagina is het mogelijk om zelf iets te zoeken, door in het witte kadertje een woord in te toetsen en op "ZOEK" te drukken. Als u nog eens op "ZOEK" drukt, wordt er gezocht naar hetzelfde woord, maar dan elders op deze pagina.


Welke andere reis in 2008 wilt u zien?
   Februari - Spanje.
   Korte trip naar Groningen.

Of kies een ander jaar.


Juni: Frankrijk - Loire.

Alleen de foto's van deze reis bekijken?  Klik hier.

Zondag 8 juni 2008. Nijverdal » Charleville-Mézieres - 445 km.
Gisteren nog eerst even genoten van het Korenfestival in Hengelo. Ons popkoor (www.popkorn.nl) heeft gisteren met ruim 100 andere koren uit heel Nederland, Duitsland, Roemenie en Polen meegedaan aan dit zangfestijn. Op ca. 25 podia werden in de hele binnenstad doorlopende concertjes gegeven. De zon scheen en de terrassen waren vol, dus....een geweldige dag. De camping ligt direct aan de Maas en naast de camping kun je via een loopbrug naar het centrum van de stad. Het grote centrale plein (Place Ducale) ligt op ca. 500 meter van de camping. Hier vind je -evenals in het promenadegebied- veel terrassen. Vanaf de camping kun je prima wandelen en fietsen langs de Maas. De voorzieningen op de camping zijn super en er zijn ruime (speciale) camperplaatsen van ca. 100m2. Voor diegene die slechts 1 nachtje willen blijven is er direct naast de camping een camperplaats voor ca. 10 campers. Als deze vol is heb je echter nauwelijks een meter ruimte tussen de wagens.
Het is lekker warm en een kwartiertje na aankomst staan de tafel en stoelen buiten. Het genieten is begonnen.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Maandag 9 juni 2008. Charleville-Mézieres.
Jachthaven naast de camping in Charleville-Mézieres De zon staat 's morgens al aan een strak blauwe hemel en het wordt vandaag zeker 28º. Voor de middag blijven we bij de camper en lezen de dikke zaterdagkrant, die we van huis hebben meegenomen, uit. Daarna wandelen we via een mooi pad langs de Maas rond de Mont Olympe. Deze "berg" ligt evenals de camping, de jachthaven en de fraaie sportvelden op een eiland. Place Ducale in Charleville-Mézieres Via een drietal bruggen is dit gebied te bereiken vanuit de stad. In de namiddag wandelen we dan nog even naar het centrum om wat vers fruit te kopen en pakken ondertussen ook nog maar even een terrasje mee. Daarna terug naar de camper om het potje te koken.
's Avonds gaat het tv-tje naar buiten, want het Nederlands elftal speelt zijn eerste EK-wedstrijd tegen Italië. Dat dit zo'n genieten zou worden hadden we vooraf niet kunnen bedenken. De beste wedstrijd sinds jaren door de Nederlandse elf. En met 3-0 winnen van de wereldkampioen.
Tegen half 12 gaan we naar binnen en maken ons klaar voor de nacht.

Dinsdag 10 juni 2008. Charleville-Mézieres.
Place Ducale bij avond Weer een blauwe lucht en weer warm (28º). De bedoeling was om vandaag door te reizen naar de Loire, maar de weersberichten voor dat gebied zijn minder dan hier in het noorden. Waarschijnlijk zal dat beeld na een dag of twee wel omgedraaid zijn, maar we vermaken ons hier prima, dus waarom zouden we het mindere weer opzoeken? Daarom meld ik bij de receptie dat we nog voor 1 of 2 nachten willen blijven. Dat is -zoals verwacht- geen probleem. Er staan inmiddels al diverse Nederlanders en een handjevol Britten op de camping.
We vermaken ons vandaag met wat lezen en luieren. 's Avonds wandelen we nog even naar Place Ducale om vanaf een terras de verlichting van het plein te bewonderen.

Woensdag 11 juni 2008. Charleville-Mézieres.
Vandaag begint het half bewolkt, maar in de loop van de middag neemt de bewolking steeds meer toe. De thermometer haalt zo'n 22º.
De Maas bij Montcy Notre Dame Vandaag moeten we ook maar eens aktiever worden. Dus haal ik de fietsen van de camper. Er zijn in de omgeving diverse fietsroutes.
Charleville en Mézieres zijn eigenlijk twee steden, die inmiddels aan elkaar vastgegroeid zijn. Oorspronkelijk werden ze gescheiden door de Maas. Deze rivier slingert zich nog steeds door en om de stad. Vanaf de camping kun je prima wandelen naar het centrum van Charleville, maar het centrum van Mézieres ligt toch net iets te ver weg. Dus daar gaan we vandaag op de fiets maar eens naar toe. Wij gaan vanaf de camping naar het dorpje Montcy Notre Dame (2 km van de camping), dat eigenlijk tegen Charleville aanligt.

Een stuw in de Maas Tussen Montcy en Nouzonville De Maas bij Mezieres
Vanaf daar start een fiets- en wandelroute direct langs de Maas. Je kunt dan fietsen (of wandelen) naar één van de volgende dorpen en vandaar weer met de trein terug naar Charleville (fiets mag gratis mee). Wij gaan van Montcy Notre Dame tot Nouzonville (ca. 7 km verder). Gemeentehuis in Nouzonville De route loopt direct langs de Maas en is redelijk vlak. Als we tegen 12 uur in Nouzonville aankomen is het tijd voor koffie. Na deze koffiestop gaan we dezelfde weg weer terug. Aangekomen in Montcy Notre Dame nemen we een andere route zodat we via Mézieres terug kunnen naar de camping. We vinden het stadsdeel Charleville wat leuker dan Mézieres. Dat heeft misschien ook te maken met het Place Ducale en de voetgangersgebieden met de vele terrassen in Charleville.
We zijn rond half 3 en na 24 km weer terug bij de camper. Nu toch maar eens met het reisverslag aan de gang gaan.

Donderdag 12 juni 2008. Charleville-Mézieres » Briare - 372 km.
Zwaar bewolkt, veel regen en 17º. Da's andere koek. We legen de vuilwatertank en tanken fris water. Daarna nog even afrekenen en boodschappen doen bij de Intermarché. Uiteindelijk verlaten we Charleville om 10.30 uur. Via de A34, A4 (Reims en Parijs), de A6 en de A77 komen we rond 4 uur aan bij camping "Le Martinet" (N=47º38'32;O=02º43'26) in Briare aan de Loire. Onderweg hebben we constant en vooral veel regen gehad, maar hier komt voorzichtig een zonnetje te voorschijn. Heerlijk om de dag toch nog zo af te sluiten. Morgen zien we wel of we op de fiets kunnen of dat we toch binnen moeten blijven. Kastelen van de Loire

 

We staan aan het begin van onze kastelentocht langs de Loire.
Als we u een tip mogen geven: koop in de kiosk van het eerste kasteel dat u bezoekt het fraaie boek "Kastelen van de Loire". Wij kwamen het in bijna iedere kasteelshop tegen. In dit boek, dat voorzien is van zeer veel, fraai foto's staat ook veel beschreven over het ontstaan en de geschiedenis van al die kastelen in het Loiregebied. Wat ons betreft een echte aanrader.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Vrijdag 13 juni 2008. Briare.
We hoeven niet binnen te blijven, want de dag begint met een stralend blauwe lucht. In de loop van de morgen komt er wel meer bewolking, maar de zon laat zich gelukkig ook zien. Temperatuur: ca. 20º.
Tegen een uur of 10 stappen we op de fiets op weg naar Gien. Tussen de camping en de Loire loopt een verharde weg. Die pakken we op. Even later gaat deze over in een zandpad. We blijven steeds dicht langs de Loire fietsen. Het zandweggetje slingert zich door de weilanden en korenvelden met af en toe en modderbad waar we doorheen moeten. Het water van de Loire staat erg hoog en op sommige plekken is het dus ook het land op gestroomd. Na een paar kilometer zien we een flinke plas op het zanderige pad. Ik ga voorop en moedig Willie aan rustig, maar vooral door te trappen. Als ik de plas water in fiets gaat het voorwiel toch boven de naaf onder water en ik verdwijn tot boven mijn enkels onder water. Natte voeten en schoenen. Willie probeert het via de zijkant van de weg lopend te volbrengen. Dat lukt, maar ook niet zonder droge voeten.
Gien aan de Loire Het laatste stuk van de route gaat via de gewone, verharde weg (D952) naar Gien. We hebben er zo'n 10 kilometer opzitten. Tijd voor koffie. We zoeken een terras in de zon, waar we de schoenen uittrekken, zodat deze -en onze voeten- even kunnen drogen en wat opwarmen. Gien is een gezellig dorp, direct aan de Loire. Ook bevindt zich hier een fabriek voor aardewerk. Het beroemde Bleu de Gien. Veel Parijse metrostations zijn voorzien van tegels uit Gien. De fabriek en het museum -de Faïncerie zijn te bezoeken, evenals de winkel waar je serviesgoed kunt aanschaffen. Vanaf het hoog gelegen kasteel heb je een mooi uitzich op Gien en de Loire.
'Le Pont-Canal' in Briare Na een paar uur fietsen we via de overkant van de Loire weer terug naar Briare. Nu volgen we de gewone verbindingsweg (D951). Gelukkig heb ik geen lange broek aan anders zouden de automobilsten me de vouwen uit de broek rijden. Het blijft een riskante onderneming. Aangekomen bij St.Firmin-sur-Loire gaan we naar de Pont-Canal Metallique. Dit 662 meter lange aquaduct over de Loire is tussen 1890 en 1894 gebouwd en ontworpen door ingenieur Eiffel. Het is een vreemd gezicht als een een boot boven de Loire ziet varen.

Een boot in 'Le Pont-Canal' boven de Loire Nadat we even op de fiets nog een rondje door Briare hebben gedaan, zoeken we tegen een uur of 4 weer de camping op om aan dit verslag te werken, een potje te koken en vanavond de EK-wedstrijd Nederland-Frankrijk te volgen.
Morgen willen we verder de Loire "afzakken". Met als eerste een bezoek aan "Le Chateau de Sully-sur-Loire".

 

Zaterdag 14 juni 2008. Briare » Beaugency - 112 km.
De dag begint miezerig, maar het wordt in de loop van de morgen steeds beter. We houden het droog en zien regelmatig de zon afgewisseld met wolken. Temperatuur wordt vandaag max. 21º.
Nadat ik heb afgerekend en de campingeigenaar nog even heb gevraagd of hij afgelopen nacht goed geslapen heeft -Nederland- Frankrijk gisteravond 4-1-verlaten we om 10 uur Briare. In het 10 kilometer verder gelegen dorp Gien doen we nog even een paar boodschappen en rijden daarna door naar Sully-sur-Loire. Een aardig dorp, dat zo'n 37 kilometer van Briare ligt. Daar wandelen we tussen 11.45 uur en 13.00 uur even rond om natuurlijk het Chateau te bezoeken. Het kasteel is mooi, maar er is geen bijzondere tuin bij. Koning Karel VII woonde hier toen hij nog kroonprins was. En ook Voltaire heeft er in de 18e eeuw gewoond na zijn verbanning uit Parijs.

Chateau de Sully-sur-Loire Kasteel in Sully Chateau van Sully aan de Loire

Via Dampierre komen we om 13.30 uur en na 55 km in Chateauneuf-sur-Loire aan. Daar wandelen we nog erven door de voormalige kasteeltuin, nu een park. Helaas zijn de rhodondendrons aan de 800 meter lange laan uitgebloeid. Dan maar weer verder op weg naar Beaugency, ons einddoel van vandaag. 14-eeuwse boogbrug in Beaugency We volgen de Loire langs de zuidkant van Orleans en komen om 15.45 uur -112 km op de teller- aan op de camping Municipal Val du Flux (N=47º46'36;O=01º38'28) in Beaugency. De camping ligt aan de overzijde van de Loire. Te bereiken via de 400 meter lange 14-eeuwse boogbrug, waarop je mooi uitzicht hebt vanaf de camping.
Om 4 uur hebben we de tafel en de stoelen buiten in het gras staan en wordt er een fijn glas wijn ingeschonken. Genieten. Morgen maar eens kijken of we hier iets op de fiets of wandelend kunnen ondernemen. Maar dat hangt natuurlijk ook af van de weergoden.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Zondag 15 juni 2008. Beaugency.
De regen tikt zacht op het camperdak als we wakker worden. Dat wordt binnen zitten?? Nee hoor. Tegen half 11 is het nagenoeg droog. Vuurwerk boven de Loire Dus de camper uit, de brug over en Beaugency in. Wat doen al die mensen op straat? Er is in de straten van Beaugency een grote rommelmarkt waar veel publiek op af komt. Het zonnetje komt af en toe zwak te voorschijn, maar zorgt er wel voor dat alles er toch vriendelijk uit ziet. De mensen genieten van de rommel of het "antiek" of van een terrasje. Tegen een uur of 4 hebben we het wel gezien en keren terug naar de camper. Even tijd voor een douche en dan het potje koken. 's Avonds is er aan de overkant van de Loire een vuurwerk en daar hebben wij mooi zicht op.
Morgen gaan we maar eens weer op kastelentocht.

Maandag 16 juni 2008. Beaugency » Chaumont-sur-Loire - 72 km.
Het weer is iets beter. We zien wat meer zon en met een temperatuur van 21º is het best aangenaam.
Na het verlaten van de camping rijden we eerst nog even naar Beaugency om wat inkopen te doen en nog wat foto's van de stad te maken (gisteren had ik de camera niet bij me). En er zijn best een paar fotogenieke plekken in de stad.

Beaugency-sur-Loire Ville Fleurie Beaugency
Het chateau van Beaugency is niet te bezoeken in verband met werkzaamheden. Chateau de Chambord
Na een bak koffie verlaten we Beaugency en gaan op weg naar het eerste kasteel van vandaag: Le Chateau de Chambord. Na 25 km komen we om half 12 in Chambord. De basis voor het kasteel werd al gelegd in de 12e eeuw, maar is daarna nog vele malen verbouwd. Bouwkundig gezien is het één van de meest opvallende kastelen in het Loiredal. Het kasteel werd gebouwd als jachtslot. Chateau de Chambord In de omgeving van Chambord zat erg veel wild. Het landschap bestond destijds vooral uit wouden, heidevelden, dichte kreupelbossen en meren en rivieren. Dus wild genoeg.
Veel Franse koningen hebben er met hun complete hofhouding soms maandenlang vertoefd. Onder hen b.v. Henri II (midden 16e eeuw) en de zonnekoning Lodewijk XIV (eind 17e eeuw). Het kasteel heeft binnen nog een aantal (deels) ingerichte kamers, maar voor het interieur zijn er mooiere kastelen. Dat geld ook voor de tuinen, want bij het kasteel van Chambord vind je niet echt een mooie tuin.

Om 13.45 uur verlaten we Chambord en komen een 20 kilometer verder om half 3 aan bij het Chateau de Cheverny. Chateau de Cheverny Dit kasteel heeft een aantal mooi ingerichte kamers en een eenvoudige, maar een goed onderhouden parkachtige tuin. Interieur in Chateau de Cheverny Begin 1500 bouwde Raoul Hurault (regeringshoofd van financiën) met toestemming (die had je toen nodig om een kasteel te laten bouwen) van koning Lodewijk XII het chateau. Het kasteel is door de eeuwen heen in handen geweest van diverse families. Maar in 1825 kwam het weer in het bezit van de familie Hurault en is sindsdien nog steeds in privebezit. Ook nu wonen er nog afstammelingen van de familie Hurault.
Markies Philippe Hurault de Vibraye (overleden in 1976) stelde als één van de eerste Franse kasteelheren zijn bezit open voor het publiek.

Na anderhalf uur laten we het kasteel van Cheverny achter ons en rijden via mooi binnenwegen terug naar de Loire. In Chaumont-sur-Loire vinden we een plek op camping "De la Grosse Greve"
(N=47º29'11;O=01º11'45). Direct aan de Loire.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Dinsdag 17 juni 2008. Chaumont-sur-Loire.
Chateau de Chaumont-sur-Loire De dag begint met een stralend blauwe lucht en het wordt zo'n 22º. Dus we moeten vanmorgen maar eerst eens gaan kijken bij het kasteel dat boven het dorp uit torent. Het kasteel lag en ligt op een stategische plek. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht (en dus controle) over het Loiredal, de vallei van de Beuvron en het plateau van de Cher. Controle over het Loire-dal
In de 15e eeuw werd het toenmalige oude fort geheel gerestaureerd en kreeg het de vorm zoals we het nu aantreffen. In het midden van de 16e eeuw is het kasteel nog een aantal jaren in bezit geweest van Catharina de Medici, echtgenote van koning Henri II. Ook bij dit chateau tref je weer een grote parkachtige tuin aan.

Na het kasteelbezoek pakken we de camper en rijden naar het 18 kilometer verderop gelegen Amboise. Hier willen we even wat rondkijken en gelijk wat boodschappen doen. Dat boodschappen doen lukt wel, maar dat rondkijken wordt moeilijker, omdat we in het stadje nergens de camper kunnen en mogen parkeren. Dus rijden we dan maar door de omgeving terug naar de camping.
Ballon varen boven de Loire Terwijl we aan de grill zitten voor de camper zien we aan de overkant van de Loire een heteluchtballon opstijgen. Maar zo snel als de ballon stijgt, daalt hij ook weer. Op zich niet zo'n problemen, ware het niet dat hij nu slechts een meter boven de snel stromende Loire hangt. Ik heb ooit ballon gevaren, maar als ik nu in het mandje zou zitten, zou ik mij toch wat ongemakkelijk voelen. Ik heb mijn fotocamera in de aanslag. Want als dit straks fout gaat kan ik wellicht aan de nabestaanden nog de laatste beelden laten zien. De piloot blijkt echter een ware stuntman te zijn. Net wanneer je denkt dat de mand, inclusief bemanning wordt verzwolgen door de Loire, trekt hij zijn ballon-met-mand op het laatste moment omhoog en scheert over de boomtoppen en de caravans. Hij verdwijnt achter de boomtoppen en we zien ze nooit meer terug.

Een uur later kijken we nog even naar de EK-wedstrijd Nederland-Roemenië (2-0) en daarna naar bed. Dromen over vliegende manden en drijvende ballonnen.

Woensdag 18 juni 2008. Chaumont-sur-Loire » Ballan-Miré - 154 km.
Vandaag is het weer ongeveer gelijk aan gisteren: redelijk zonnig en een graad of 22.
Om kwart voor 10 verlaten we Chaumont-sur-Loire en rijden naar St.Aignan-sur-Cher, waar we na 34 km om 10.20 uur aankomen. Dit dorp aan de Cher -een zijrivier van de Loire- blijkt echter niet erg spannend te zijn. En half uurtje later zitten we dan ook al weer in de camper.
Chateau de Valencay We rijden steeds verder van de Loire af en komen om kwart over 11 met 56 km op de teller aan in Valencay. Daar bezoeken we het fraaie Chateau de Valencay. Bij dit kasteel behoorde één van de grootste domeinen van Frankrijk met een oppervlakte van 20.000 hectare (een doorsnee Frans dorp beslaat 1000 hectare). Waar ooit een Romeinse villa stond werd in de 13e eeuw een Franse vesting gebouwd. De bekendste eigenaar werd echter Prince de Talleyrand. Chateau de Valencay Deze kocht het landgoed -naar verluidt met financiële steun van Napoleon- in 1803. In de regeerperiode van Napoleon was Talleyrand minister van buitenlandse betrekkingen en met zo'n "woonhuis" zou hij vooral op buitenlandse regeringsleiders en hoogwaardigheidsbekleders wellicht indruk kunnen maken. En dat was dan weer goed voor de steun, die Napoleon moest hebben bij een aantal van zijn buitenlandse "uitbreidingsplannen".
In het kasteel zijn bijna alle kamers nog volledig ingericht: de eetzaal, de slaapkamers, een muziekkamer met instrumenten en in de kelder een complete keuken. Ondanks dat de middentoren in de bouwstijgers (renovatie) stond moet dit volgens ons toch wel één van de mooiere kastelen in het Loiregebied zijn. Ook de tuin met de wandelpaden zag er erg verzorgd uit.

Keuken op kasteel Valencay Kasteel Valencay Salon in kasteel Valencay

Om 1 uur verlaten we Valencay en gaan op weg naar het 32 km verderop gelegen dorpje Montresor. Montresor Volgens velen is dit het mooiste dorp van Frankrijk. Dat betwijfel ik echter. Zeker....er zijn een aantal mooie oude straatjes en je vindt er de originele oude houten markthal. Het is een leuk dorp om er even doorheen te wandelen. Montresor Je kunt hier natuurlijk ook een kasteel bezoeken, maar dat hebben wij niet gedaan. Je kunt uiteindelijk niet alle kastelen in het Loiregebied bezoeken.
Wij zouden dan in ieder geval dagen te kort komen.

Na anderhalf uur verlaten we Montresor en rijden via "kruip door-sluip door" naar Ballan-Miré, een klein dorpje bij Tours. Daar vinden we een plek op camping "Le Mignardière" (N=47º21'20;O=00º38'00). Er staan veel Nederlanders en een enkele Duitser en Engelsman. Op de camping is een mooi open en overdekt zwembad met een watertemperatuur van 28º. Vanaf hier kun je via een fietsroute naar het centrum van de stad Tours. En via datzelfde fietspad kun je langs de Loire naar o.a. het kasteel van Villandry. Maar dat gaan we morgen of overmorgen maar eens bekijken.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Donderdag 19 juni 2008. Ballan-Miré.
Wat het weer betreft wordt het ééntonig: half bewolkt en ca. 22º. Maar daar is natuurlijk niets mis mee. Vooral als je wilt gaan fietsen. En dat willen we vandaag. Zo'n 2 kilometer van de camping loopt de fietsroute "Loire-a-velo".
Stadhuis van Tours Om 10 uur stappen we op de fietsen en gaan op weg naar Tours, de hoofdstad van de Tourraine. Deze grootste stad in de omgeving ligt op ca. 10 kilometer van de camping. Vanaf de camping daalt de weg over 2 kilometer flink naar de Cher (het fietspad van de Loire loopt hier langs de Cher). Dat betekent voor de terugtocht: de laatste 2 kilometer flink klimmen. De fietsroute zelf is redelijk vlak en goed vol te houden. Als we na een uurtje Tours binnen rijden volgen we de route naar het centraal station. Daar zetten we de fietsen aan de ketting en gaan te voet verder de stad in. Het station is op zich al een mooie gebouw, evenals het stadhuis en het Paleis van Justitie. Ze liggen allemaal aan bloemrijke rotondes.
Vieux Tours Op de Avenue National zie ik een krantenshop, dus even kijken of ze een Nederlandse krant hebben. Ja hoor, die van gisteren. Ik neem hem mee en we zoeken een plaatsje op een terrasje in de zon, waar we aan de koffie en de krant beginnen. Na een half uurtje gaan we op zoek naar het oude stadscentrum (Vieux Tours). Daar vinden we oude straatjes en pleinen met terrassen, die vol zitten. Het is lunchtijd. Wij slaan de lunch over; hebben uiteindelijk net koffie gehad. Na 3-4 uur in de stad rondgestruind te hebben hadden we het wel gezien en zijn terug gefietst naar de camping.
Morgen staat er waarschijnlijk weer een kasteel gepland. Maar dat laten we ook afhangen van het weer.

Vrijdag 20 juni 2008. Ballan-Miré.
Onderweg naar Savonnieres Alweer hetzelfde weer: heerlijk. Vandaag willen we per fiets naar het kasteel van Villandry. Ook nu geldt weer: eerst 2 km afdalen naar de Cher en daar het fietspad op. De afstand van de camping naar Villandry is zo'n 13 km.
We vertrekken om kwart over 10 en komen na 10 km rond 11 uur aan in Savonnières, een aardig dorpje aan de Cher. We krijgen afkickverschijnselen: koffietijd. Hebben wij even geluk dat er een terras is en dat hier koffie wordt geschonken. Na een half uurtje zijn we weer tot rust gekomen en vervolgen het fietspad naar Villandry.
Chateau en tuinen van Villandry Bij entree van de kassa kun je kiezen voor een kaartje voor alleen de tuinen of voor kasteel + tuinen. Wij kiezen voor het laatste. Geen slechte keus. Je hebt vanuit het kasteel een prachtig overzicht op de geweldige tuinen. Het kasteel is in privèbezit van de familie Carvallo. De overgrootvader van de huidige eigenaar Henri Carvallo kocht het in 1906. Deze Spaanse, niet onbemiddelde arts en wetenschapper was gehuwd met een dochter van een schatrijke Amerikaanse industriëeel. En dat laatste helpt natuurlijk ook om je droom te verwezenlijken. Chateau en tuinen van Villandry
In 1536 werd op de resten van een oud middeleeuwse burcht het kasteel gebouwd. Alleen de donjon (verdedigingstoren) van de oude burcht bleef bestaan. Vanaf deze donjon heb je een geweldig uitzicht op de tuinen en de omgeving. Door de eeuwen heen heeft ook dit kasteel diverse eigenaars gehad. En is er door iedere nieuwe bezitter zijn stempel gedrukt op de verbouwingen. Carvallo heeft echter weinig verbouwd aan het kasteel, maar heeft zich volledig gestort op het ontwerpen en inrichten van de tuinen. En dat is hem heel goed gelukt. Hoewel het interieur van het chateau erg mooi is en goed onderhouden, zijn de tuinen de mooiste die we tot nu toe gezien hebben. Een bezoek aan dit kasteel en de tuinen is zeker de moeite waard.

Tuinen van Chateau de Villandry Salon van kasteel Villandry Tuinen van Villandry
In de loop van de middag fietsen we voldaan terug naar Ballan-Miré. Zwetend en hijgend komen we boven bij de camping aan. Even uitblazen, iets drinken en dan heerlijk douchen of zwemmen. Dit wordt onze laatste nacht hier, want morgen willen we een bezoek brengen aan het chateau van Chernonceau. Volgens zeggen één van de mooiste in het Loiredal. We zijn benieuwd.

Zaterdag 21 juni 2008. Ballan-Miré » Chinon - 122 km.
Het is stralend blauw met hier en daar een wit wolkje aan de lucht. En de temperatuur loopt vandaag op naar ca. 28º.

Chateau de Chenonceau Om kwart over 10 rijden we weg naar Chenonceau. Eigenlijk gaan we weer terug in de richting waar we 3 dagen geleden vandaan kwamen, maar we willen het Loiredal niet verlaten voor we het "Chateau de Chenonceau" hebben gezien. En uiteindelijk is het maar zo'n 40 km. Onderweg nog even wat inkopen gedaan en om 11.00 uur staan we op de parkeerplaats voor campers in Chenonceau.
Het kasteel van Chenonceau is gebouwd in en over de rivier de Cher -een zijrivier van de Loire. Het is gebouwd als versterkte (met verdedigignstoren) watermolen in de 13e eeuw door de familie Marques. Op slinkse wijze kwam het in 1496 in handen van Thomas Bohier, een invloedrijk en schatrijk man met contacten aan het Franse hof. Chateau de Chenonceau, gebouwd in en over de Cher In het begin van de 16e eeuw is deze Thomas Bohier samen met zijn vrouw Katherine Briçonnet begonnen aan een grote verbouwing van de watermolen. Zij hebben er een echt chateau van gemaakt. Koning Henri II, die getrouwd was met Catharina de Medici (1519-1589) kreeg het landgoed in bezit en schonk het aan zijn maitresse, de mooie Diane van Poitiers (1499-1566). Zij heeft er een aantal jaren gewoond en heeft ook de grote symmetrische tuin laten aanleggen. Na het overlijden van koning Henri II in 1559 heeft zijn weduwe (Catharina de Medici) de maitresse (Diane van Poitiers) van haar overleden echtgenoot zwaar onder druk gezet om Chenonceau te ruilen van Chaumont. Zodoende komt het landgoed in 1560 in bezit van Catharina de Medici. Het kasteel werd verder uitgebouwd en verfraaid, waarna er grote en luisterrijke feesten werden gegeven. Ook liet Catharina haar eigen tuin ontwerpen en aanleggen.

Vanaf de parkeerplaats gaan we niet door de lange laan, die rechtstreeks naar het kasteel voert, Boerdeij en groentetuinen van Chenonceau maar lopen via de groente- en bloementuin naar de 16e eeuwse boerderij. Hier werden vroeger veel producten voor het kasteel geproduceerd. Via de binnenplaats van de boerderij komen we uit op het terras van de Orangerie. Tijd voor koffie. In de zon genieten we alvast van het uitzicht dat we vanaf hier hebben op het chateau.
Na de koffie wandelen we door naar de tuin, die links van het kasteel ligt: de tuin van Diane van Poitiers. Daarna wandelen we naar de tuin, die ontworpen is door Catharina de Medici. Deze tuin, die vol rozen staat vinden we eigenlijk mooier. Maar dat kan natuurlijk ook komen door het seizoen. Uiteindelijk bloeien niet alle bloemen tegelijk. Je hebt vanuit deze tuin wel een mooi zicht op het kasteel.

Tuin van Catharina de Medici Tuin van Diane van Poitiers Tuin van Catharina de Medici, gezien vanuit kasteel Chenonceau
Na het tuinbezoek gaan we maar eens een kijkje binnen nemen. Eerst komen we in "de Wachtzaal", waar zich oorspronkelijk de beveiliging van de familie ophielt. Vanuit de wachtzaal kun je naar "de Kapel". Hier vallen de mooi glas-in-lood-ramen op. Deze zijn niet zo oud. Na een bombardement in 1944 zat er geen glas meer in. In 1954 zijn de nieuwe ramen geplaatst.
Chenonceau Daarna komen we in de "kamer van Diane van Poitiers". Hier vallen de schouw en het blauwe hemelbed op. Ook hangen hier 2 gigantische, Vlaamse wandkleden uit de 16e eeuw. Nu komen we in het "Groene vertrek". Dit was de werkkamer van Catharina de Medici, nadat zij Regente van het Koninkrijk was geworden na de dood van haar man. Aangrenzend bevindt zich de leeszaal van Catharina, van waaruit je een mooi uitzicht hebt op de Cher en de tuin van Diane(!). Behalve haar werkkamer vind je er natuurlijk ook haar verblijf-slaapkamer.
De grote feesten en partijen, die Chatarina gaf, vonden plaats in "de Galerij". Een schitterende balzaal van 60 meter lang en 6 meter breed. Tijdens de 1e wereldoorlog is deze ruimte als ziekenboeg gebruikt en werden er in die periode totaal ruim 2200 mensen verpleegd.
Chenonceau met blik op de Cher In de kelder bevinden zich "de Keukens" met een eetzaal voor het personeel, de slagerij, de provisiekamer en de grootste schoorsteen met broodoven van het kasteel. Verder een uitgebreide collectie koperen pannen en potten.
Verder zijn in het kasteel nog diverse kamers te bewonderen, die gereed gemaakt waren voor het geval één van de latere koningen op bezoek zou komen: kamer van Frans I en de salon van Lodewijk XIV. In deze laatste kamer ook weer een indrukwekkende schoorsteen in Renaissancestijl.
In 1589 trekt Louise van Lotharingen (Louise de Lorraine) zich op Chenonceau terug na de moord op haar echtgenoot Koning Hendrik III. Tot haar dood in 1601 blijft ze in het wit (haar rouwkleur) gekleed en heeft ze zich omringd door monniken, die bij haar op het kasteel leven alsof het een klooster is.
Chenonceau Haar zoon, Hendrik IV, had uit de relatie met zijn maitresse Gabrielle d'Estrees een zoon: Cesar. Deze Cesar de Vendome erft in 1642 het kasteel. Ook zijn kamer is volledig ingericht: "de Kamer van Cesar de Vendome". In diezelfde periode woont ook zijn moeder: Gabrielle d'Estrees, op het kasteel en heeft er ook haar eigen kamer: "de Kamer van Gabrielle d'Estrees".
Inmiddels is het Chateau de Chernonceau in het privebezit van de familie Menier, die het gelukkig voor ons open stelt. We hebben vandaag met het bezoek aan Chenonceau beslist één van de mooiste kastelen van de Loire gezien.

Inmiddels is het een uur of 3 als we het kasteel verlaten en onze reis naar Chinon vervolgen. Want die plaats is vandaag ons einddoel. Met 122 km op de teller -van Chenonceau naar Chinon is ruim 80 km- komen we om kwart voor 5 aan op camping "De l'Ile Auger" (N=47º09'51;O=00º14'06). De camping ligt t.o.v. de stad aan de overkant van de Loire. Je hebt vanaf hier uitzicht op het kasteel/ruïne van Chinon.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Zondag 22 juni 2008. Chinon.
Het heeft afgelopen nacht flink geonweerd en geregend. Ik had de luifel nog uit staan en die klapperde hevig, dus om 4 uur 's nachts er uit en in de stromende regen de luifel ingedraaid. Gelukkig zat alles nog op zijn plaats. Tegen half 5 was de onweersbui weggetrokken en konden wij weer verder slapen. Toen we rond half 9 wakker werden was alles weer bij het oude: half bewolkt en een graad of 26º die dag.
Chinon Na de koffie zijn we de brug maar eens over gewandeld om te zien hoe de stad eruit zag en of er bij het kasteel/ruïne nog iets te zien viel. Het centrum van Chinon is aardig; een paar leuke terrassen aan een plein, maar verder viel er weinig te beleven. Dan maar door wandelen naar het kasteel, dat boven op een berg ligt. De entreeprijs was aangepast (€3,00), want niet alle gebouwen waren te bezoeken. Er werd namelijk hevig gerestaureerd en dat was ook nodig. De restanten van de vesting dateren al vanuit de 1e eeuw. Wel heb je vanaf de vestingwallen een mooi uitzicht over de omgeving van de Loire en van de Vienne. Verder valt over de vesting te zeggen dat Jeanne d'Arc hier op 9 maart 1429 een ontmoeting had met koning Karel VII. Het Franse Rijk was op dat moment een verscheurd land. Maar onder leiding van o.a. Jeanne d'Arc werd de herovering van de voormalige landsdelen ingezet vanuit Chinon. Dus in de Franse geschiedenis speelt de plaats een belangrijke rol. Het verhaal van die geschiedenis is dan ook boeiender dan het kasteel/ruïne.

Maandag 23 juni 2008. Chinon » Saumur - 60 km.
Het is halfbewolkt en een graad of 21º. Mooi weer om een kasteel te bezoeken.
Om half 11 verlaten we de camping en tanken nog even in de stad. €1,39 per liter en dat is goedkoper dan langs de snelweg (ca. €1,53). Na 14 km en om kwart over 11 komen we aan bij het Chateu van Ussé. Chateau van Usse Dit kasteel is ook bekend als het kasteel van Doornroosje. Het verhaal gaat dat de schrijver Charles Perrault in de 17e eeuw hier op doorreis was en zo onder de indruk was van de romantische omgeving, dat hij zijn sprookje Doornroosje zich hier heeft laten afspelen. Voor kinderen (en misschien ook wel voor hele grote kinderen) is het leuk dat met poppen in de diverse ruimtes het sprookje wordt verbeeld.
De oorspronkelijke vesting was van hout en werd gebouwd in 1004 door de viking Gelduin I. Pas in de 15e eeuw krijgt het dankzij Jean V de Beuil het huidige model. En natuurlijk wordt er door latere eigenaars het één en ander aan verbouwd, want iedereen wil zijn eigen stempel op zo'n kasteel drukken. Uiteindelijk komt het chateau in handen van de graaf van Blacas. En het is nog steeds in privébezit van diezelfde familie.
Eetzaal van kasteel Usse We beginnen onze tocht in de bijgebouwen van het kasteel. Hier staat een mooi verzameling koetsen: van hondekar voor de kinderen tot gebruikskoets voor de graaf en zijn familie. Verder is er een zadelkamer met natuurlijk rijzadels en andere voorwerpen die gebruik werden. Daarna zitten we onze tocht voort in de linker toren van het kasteel. Daar is, zoals gezegd, met poppen het sprookje van Doornroosje weergegeven. Via een wenteltrap kom je langs diverse kamertjes waar het verhaal zich afspeelt. Leuk voor kinderen natuurlijk. Na de toren gaan we het hoofdgebouw binnen. Aangezien één van de graven een reislustig man was zie je hier ook veel voorwerpen uit o.a. India. Zoals in veel van dit soort kastelen vind je ook hier fraaie meubels en tapijten. Alleen wordt alles nog eens gepresenteerd met poppen, gekleed in robes etc. uit het begin van de vorige eeuw. Natuurlijk heb je vanuit het kasteel een prachtig uitzicht op de tuin en over de omgeving.
Loire(boven) en Vienne(rechts) komen samen bij Candes-Saint-Martin Om ruim 2 uur verlaten we Ussé en rijden verder langs de Vienne. Na een half uurtje komen we aan in Candes-Saint-Martin. Bij dit dorp komen de Vienne en de Loire samen. Aan het begin van het dorp kuin je de camper op een parkeerplaats stallen, want je mag niet met campers en caravans door het dorp. Het is echter wel de moeite waard om even rond te lopen. Ga dan vooral niet via de dorpsweg, maar ga langs de oevers van de Vienne. Vandaar heb je een goed beeld hoe de Vienne en Loire samen komen. Je kunt ook het wandelpad langs de kerk naar boven nemen. Dan wordt je aan het eind van die klimpartij beloond met een mooi uitzicht over de omgeving en de beide rivieren.
Na een uurtje hebben we het hier ook wel gezien en rijden om half 4 weg in de richting van Saumur. Daar komen we om kwart over 4 aan met 60 km op de teller. We installeren ons op camping Ile d'Offard (N=47º15'32;W=00º03'50), dat ligt aan de overzijde van de Loire. Vanaf de camping heb je een mooi uitzicht op het kasteel van de stad en andere fraaie gebouwen (stadhuis b.v.). Verder is er op de camping een erg mooi zwembad met ligstoelen.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Dinsdag 24 juni 2008. Saumur.
Volgens de berichten zou het vandaag wel eens warm kunnen worden. En dat wordt het: 30º. Terwijl het in de loop van de dag steeds drukkender wordt. Als dit maar goed gaat.
Tegen een uur of 11 pakken we de fiets en rijden de brug over naar de stad (ca. 2 km). In het centrum leggen we de fietsen aan de ketting en wandelen maar eens wat rond. Het is beslist één van de gezelligste stadscentra die we tot nu toe zijn tegen gekomen. Mooie winkels (weinig ketenbedrijven), autovrij/arm, veel goede terrassen en lekker compact. Hier vermaken we ons wel even. Na wat slenteren en vanaf een terras "apies" kijken, klimmen we omhoog naar het kasteel. We zijn niet echt van plan vandaag een uitgebreid kasteelbezoek te doen, maar we willen toch wel even rond het kasteel wandelen, want vanaf beneden leek het ons een mooi gebouw en vanaf die plek heb je misschien wel een mooi uitzicht op de omgeving en de stad. En daarin werden we niet teleurgesteld. De entree was gesloten tussen 1 en 2 (het eerste kasteel waar we dat tegen kwamen), maar we hadden toch al geen bedoeling om alles binnen te gaan bekijken. Dus we zijn aan de andere zijde van de heuvel weer afgedaald naar de Avenue, waar ook het fraaie stadhuis staat.

Saumur aan de Loire Chateau van Saumur Pont de Saumur
Daarna weer terug naar de fietsen in het centrum en over de brug weer terug naar de camper. De rest van de middag hebben we al zwetend bij de camper doorgebracht. 's Avonds werd het donker. Niet van de nacht, maar van een aanstormende onweersbui. Luifel ingeraaid, stoelen en tafel omgeborgen, ramen dicht. Tegen 8 uur begon het geweldig te bliksemen en te donderen. Dat duurde een uurtje, waarna het weer lichter werd en we hebben de avondzon nog zien ondergaan. Die drukkende temperatuur was weg en dat slaapt wel beter.

Woensdag 25 juni 2008. Saumur » Beaugency - 260 km.
Het is heerlijk opgefrist na de onweersbui van gisteravond. Vandaag wordt het een graad of 25 en redelijk zonnig. Dus prima.
We beginnen vandaag heel geleidelijk weer aan de terugreis. Maar we willen nog één laatste kasteelbezoek doen. Daarom rijden om half 10 van de camping en gaan binnendoor naar Brissac-Quincé. Onderweg slaan we bij een klein winkeltje in een klein dorp nog wat boodschappen in, waarna we na 37 km en om half 11 aankomen in Brissac. Brissac: Ville Fleurie Bij veel plaatsen in Frankrijk zie je bij de ingang van het dorp of stad een bordje staan met "Ville Fleurie". Nou, Brissac voldoet daar ruimschoots aan. We hebben tot nu toe nog geen plaats gezien die zo geweldig in bloei stond. Fantastisch! We parkeren de camper op een pleintje en wandelen langs de bloeiende bloembakken naar het Chateau de Brissac.
Daar blijkt dat je het kasteel alleen met een Frans-sprekende gids mag bezoeken. Dat komt omdat het kasteel nog steeds bewoond wordt door de huidige eigenaar: de 13e Hertog van Brassic met de Hertogin en hun zoon de Markies van Brissac met zijn vrouw en hun drie kinderen. Sinds 1502 is het landgoed al in het bezit van de familie De Cossé, die sindsdien De Cossé-Brissac heten. Chateau de Brissac Afijn, wij hebben een uitgebreide Nederlandstalige "handleiding" gekregen bij de receptie en hebben daarna ruim een half uur op de gids gewacht (hij was met een andere groep in het kasteel). Ondertussen konden wij rond het kasteel wandelen, maar een bijzondere tuin was er niet. Hoewel, vaak vind ik het beeld van zo'n statig chateau, dat daar in het park, de tuin of in de weilanden ligt nog mooier dan het interieur. Samen met een aantal Engelsen en Fransen zijn we tenslotte aan de rondleiding begonnen. Bij een rustige sprekende Fransman kan ik alles redelijk volgen (en ook nog in het Frans reageren), maar bij deze spraakwaterval herkende ik af en toe slechts een woord. Gelukkig hadden we onze Nederlandse handleiding nog. Ook aan dit chateau is door de diverse eigenaars gewerkt. Eén van de voorouders van de huidige eigenaar heeft een groot deel van het toenmalige kasteel af laten breken om er een nieuwe op te bouwen. Alleen de 2 grote torens liet hij staan. Voordat de bouw was afgerond overleed hij en het werk is nog afgemaakt. Vandaar dat één van de torens een wat vreemde aansluiting heeft met het "nieuwe" gedeelte. Een aantal ruimtes, waaronder een mooi aangeklede eetzaal wordt door de Hertog verhuurd voor parties. Beroemdheden als Sophia Loren en Roger Moore (007) hebben er al eens hun verjaardagspartijtje gevierd.

Salon in kasteel Brissac Te huur voor uw partijtje Eetzaal compleet met een podium en vleugel
Om dit chateau te kunnen bezoeken hebben we in feite 2 x 37 km gereden en achteraf was dat wat ons betreft eigenlijk het niet waard geweest. Wij hadden inmiddels mooiere kastelen in ons boekje staan. Of zouden we al verwend zijn geweest door Villandry, Chenonceau en Cheverny?
Om 2 uur verlaten we Brissac-Quincé en proberen zo snel mogelijk een doorgaande route of snelweg tre vinden naar Beaugency. Fleurig Brissac Want dat wordt onze volgendse stop op de terugreis. Van Brissac naar Nijverdal is bijna 900 kilometer. Ik had uitgerekend dat wanneer we vandaag tot Beaugency zouden rijden (ca. 210 km) er nog zo'n 700 km overblijft. En Charleville-Mezieres ligt dan weer net mooi tussen Beaugency en Nijverdal. Want een afstand van 350-400 km per dag vind ik mooi. Als het moet gaan we voor meer. Maar nu moet er niets.
Om 5 uur komen we dan ook aan op dezelfde camping als zaterdag 14 juni: Val de Flux aan de oevers van de Loire met uitzicht op Beaugency. er staat voor vandaag totaal 260 km op de teller. 't Is mooi geweest. Tafel en stoelen naar buiten en potje koken in de zon.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Donderdag 26 juni 2008. Beaugency.
Het is zonnig, zo,n 25º, dus lekker luieren in de zon. Terwijl Willie zich in een boek stort, stort ik mij in de pc. Alles weer even bijwerken. Deze tekst voor de website en natuurlijk al die vele foto's die we gemaakt hebben. Welke zijn het bewaren waard, welke kunnen wel verdwijnen? Vanmiddag nog even de brug over wandelen en een kijkje nemen in Beaugency. Dus al met al een rustige dag.

Vrijdag 27 juni 2008. Beaugency » Charleville-Mézieres - 386 km.
Helder blauw. Mooi weer om buiten te ontbijten. Dus dat doen we dan maar. De bedoeling is dat we vandaag terug rijden naar Charleville-Mézieres in Noord Frankrijk. Daar hebben we zaterdag dan nog een rustdag en dan zondag terug naar huis. Om 9.15 uur rijden we van de camping af en verlaten we Beaugency. Aan de rand van de stad nog even tanken en een paar inkopen doen en dan de snelweg op richting Orleans. Vandaar volgen we de A10 naar Parijs. Onderweg wordt het echter steeds bewolkter. En bij Parijs zit de lucht helemaal dicht. Dit zijn we niet meer gewend. Hopenlijk klaart het toch nog wat op. Er zit niets anders op dan afwachten. Bij Parijs aangekomen blijkt de rondweg A86 redelijk vol te staan. Het duurt dan ook lang voordat we de stad gerond hebben en via de A4 kunnen doorrijden naar Reims. En daar pakken we de A34 naar Charleville. Uiteindelijk komen we daar om half 4 aan. De zon hebben we niet echt meer gezien. Maar gelukkig is de temperatuur goed en kunnen toch de stoelen naar buiten. Als het morgenochtend nog steeds volledig dicht zit dan zou het goed kunnen zijn dat we de thuisreis dan al beginnen. Anders gaan we morgen nog wel even de stad in en rijden we zondag naar huis. We zien wel.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Zaterdag 28 juni 2008. Charleville-Mézieres » Nijverdal - 438 km.
Het is zwaar bewolkt. Wat doen we?? Om half 10 heb ik afgerekend en verlaten we Charleville.
Het begint te regenen. En dat zal het blijven doen tot we thuis zijn. Want we gaan naar huis. Via Charleroi, Bruxelles en Antwerpen rijden we Nederland binnen. Vanaf Apeldoorn tot Rijssen wordt het langzaam rijden op de A1. Oorzaak? Een hoosbui. Je kan geen hand voor ogen zien, dus iedereen rijdt rustig. Ik weet niet hoe het weer nu in Charleville is, maar met zulk weer hadden we er niet willen zitten. Om half 4 staan we voor de deur van ons huis. En om 4 uur is de regen opgehouden. Kunnen we gelijk beginnen met het uitladen van de camper.

We hebben erg genoten. Veel mooie kastelen gezien. Veel mooie natuur gezien. Over het geheel goed weer gehad. Dus wachten op de volgende reis. Dat zullen wel korte trips worden, want eind 2008 gaan we een reis naar Zuid-Afrika maken. Kijken we ook naar uit.

Totaal aantal kilometers deze reis: 2500 km.

Alle foto's (en veel meer) van deze reis in een groter formaat nog eens bekijken?  Klik hier.


 

     
Built by JGF©
         
IE & 1024x768

 

Top