De camperreizen van joop en willie freie uit nijverdal

 

 

 

 

 

 

"Disclaimer" Aan de inhoud van de pagina's op deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Ik ben niet aansprakelijk voor de gevolgen van activiteiten die worden ondernomen op basis van mijn website.
Waar ben ik nu? Binnen deze site bevindt u zich op pagina: Juni 2008
Voor de laatste wijzigingen klik op Vernieuwen (F5).

Op deze pagina is het mogelijk om zelf iets te zoeken, door in het witte kadertje een woord in te toetsen en op "ZOEK" te drukken. Als u nog eens op "ZOEK" drukt, wordt er gezocht naar hetzelfde woord, maar dan elders op deze pagina.


Welke andere reis in 2008 wilt u zien?
   Februari - Spanje.
   Juni - Frankrijk - Loiredal.

Of kies een ander jaar.


Augustus: Groningen.

Alleen de foto's van deze reis bekijken?  Klik hier.

Zaterdag 16 augustus 2008. Nijverdal » Termunterzijl - 135 km.
22º.
De berichten voor het weekeinde zijn goed, dus maar even tot maandag (dinsdag weer verplichtingen) erop uit. Om 9 uur vertrekken we met de zon naar het noorden (dat is dus iets anders dan "met de noorderzon"). Via Ommen, Hoogeveen en Assen gaat het langs Veendam door het vlakke Groningse land naar Termunten en Termunterzijl. Deze 2 dorpen liggen tegen elkaar aangeplakt achter de dijk aan de Eems.
Schapenwolkjes?? Je kunt in Termunterzijl kiezen voor de camping (slecht sanitair) of bij het havenrestaurant. Als je daar de maaltijd gebruikt, mag je er (in je camper) overnachten. Termunterzijl heeft een beschermd dorpsgezicht. En dat moet ook maar zo blijven. Door het dorp loopt het Termunter Zijldiep met de nodige recreatievaart en een lekker viswater. Verder is er de getijdehaven, de oude boogbrug (Boog van Ziel), het oude gemaal (zeker een bezoekje waard) waar regelmatig door vrijwilligers tekst en uitleg wordt gegeven over de geweldige dieselpompen die iedere middag nog een half uurtje draaien. En natuurlijk de dijk met zijn geweldige vergezichten over de Eems.
Na de koffie stappen we om 11.15 uur op de fiets. Op weg naar Delfzijl. We fietsen over de dijkweg tussen de schapen door. Het verdwenen dorp Oterdum Na een paar kilometer komen we langs het kerkhofje van Oterdum. Dit dorp moest worden afgebroken om ruimte te maken voor de industriële uitbreiding van Delfzijl. Jammer, want volgens mij is het industriegebied nog niet tot deze plek opgeschoven. Dus waarom breek je dan dorpen af terwijl er nog geen concrete uitbreiding plaats vindt. De planologische planning zal er ongetwijfeld zijn geweest, maar dat is allemaal papierwerk door overactieve ambtenaren. Zoals gezegd: het kerkhofje is er nog wel. Ze hebben bij de afbraak van het dorp (en dus ook het kerkje aan de dijk en de begraafplaats) de grafstenen verwijderd en deze op dezelfde plek, maar dan een paar meter hoger weer teruggeplaatst. Na een poosje vervolgen we onze weg naar Delfzijl. Bij Oterdum wordt aangegeven dat je de dijk daar moet verlaten en via de "gewone" weg je route moet vervolgen. Ik had ook het idee dat wanneer je via de dijkweg zou door fietsen, je "vastloopt" op het industriegebied. Achteraf hoorden we dat we gewoon via de dijk hadden kunnen door fietsen en dat we dan ook in Delfzijl waren uitgekomen. In het centrum even wat rond geslenterd en een broodje gegeten.
Na een anderhalf uur zijn we weer uit Delfzijl vertrokken om terug te fietsen naar Termunterzijl. Onderweg door het dorp Farmsum gegaan en nog even langs de haven gefietst. Mooi. Eenmaal terug bij de camper (totaal 25 km op de teller) hebben we de zaterdagkrant uitgelezen en een warme maaltijd voorbereid. 's Avonds toch nog even naar de dijk om een schitterende zonsondergang mee te maken. Zonsondergang boven de Eems Delfzijl: zonsondergang

 

 

 

 

Zondag 17 augustus 2008. Termunterzijl.
22º. Braderie Termunten: Renault uit 1958
Na het ontbijt stappen we op de fiets om een kijkje te nemen in Termunten en Termunterzijl (kan je trouwens ook prima doen zonder fiets). Vanuit Termunten klinkt muziek. Daar maar eerst even naar toe dan. Braderie met rommelmarkt op de droge schaatsbaan. Het halve dorp en een deel uit de omgeving is uitgelopen voor dit evenement. Best gezellig....voor even. En je ziet soms nog eens aardige dingen, zoals een Renaultje uit 1958.
Even later fietsen we terug naar Termunterzijl, waar we op het terras van de thee- en koffieschenkerij "Teetied" genieten van een heerlijke cappuccino. Het is vandaag druk in het dorp. Waarschijnlijk komt dat door het mooie weer en het is natuurlijk weekend. Na de koffie wandelen we nog even rond om van alle mooie plekjes van dit dorp te genieten.

Kerk van Termunten Haven Termunterzijl Termunterzijl
Na de middag stappen we weer op de fiets en gaan over de dijk naar de "Punt van Reide", een poldergebied te oosten van Termunten. Een prachtig natuurgebied met mooie uitzichten over de Eems (met het duitse Emden aan de overkant) en weidse uitzichten over het Groningse polderlandschap.
De Eemsdijk bij Termunten en Termunterzijl Polder bij de Punt van Reide Punt van Reide.....natuurlijk
Vandaag veel gezien, van alles gedaan en veel genoten. Morgen is het de laatste dag, maar we gaan niet rechtstreeks naar huis. We willen nog iets meer zien van Grunnen.

Maandag 18 augustus 2008. Termunterzijl » Nijverdal - 203 km.
21º. De zon laat zich vandaag weinig zien. Windmolenpark bij de Eemshaven
Om 10.15 uur verlaten we Termunterzijl en rijden langs Delfzijl richting Spijk en Roodeschool. Ten noordoosten van Roodeschool ligt de Eemshaven met het windturbinepark: een uitgestrekt gebied met windmolens. Er worden nog steeds windturbine's bij gebouwd, terwijl ook kleinere windmolens worden vervangen door grotere met meer capaciteit.
Vanaf het windmolenpark rijden we door het vlakke Groningse landschap naar de "Noordkaap". Dit is het noordelijkste puntje van Groningen met uitzicht op de Waddenzee en het Duitse waddeneiland Borken. En je hebt van hieruit een machtig weids zicht op het uitgestrekte land. Heerlijk....wat een ruimte.

Gronings vlakke land Op weg naar de Noordkaap Waddenzee bij Noordkaap
Kerk met blauwe toren in Uithuizermeeden
Na uitgewaaid te zijn op de Noordkaap zijn we naar Uithuizermeeden gereden. Daar hebben we de kerk met zijn mooi blauwe toren bekeken en zijn daarna doorgereden naar Uithuizen, dat een paar kilometer verder ligt.

Uithuizen is natuurlijk vooral bekend om de Menkemaborg. Deze borg is in de 14e eeuw gebouwd als verdedigingstoren en vluchtplaats. In de tijd dat de meeste dorpen bestonden uit houten huizen werd meestal één huis in steen uitgevoerd en werd gebruikt als vluchtplaats in noodgevallen. Tuin en huis Menkemaborg
De Menkemaborg was zo'n stenen huis. Na een verwoesting is de borg in 1614 opnieuw opgebouwd door de familie Clant, die het als buitenverblijf gebruikte. Ook latere adellijke Groningse families gebruikten de borg als zodanig. Zo ook de familie Alberda. Deze familie was de laatste eigenaar van de borg. Het huis, dat omgeven is door een gracht en prachtige tuinen, heeft ook een zeer fraai interieur. Gelukkig kwam tijdens ons bezoek aan de tuinen de zon nog even tevoorschijn. Dan lijkt alles toch net mooier. De rozenbogen en struiken waren helaas al uitgebloeid, maar toch zag alles er nog geweldig uit. Een heerlijke tuin om even door te wandelen en een mooi huis om te bezoeken.
Menkemaborg in Uithuizen Tuin van Menkemaborg Keuken van Menkemaborg

Na hier 2 uur te hebben rondgewandeld zijn we weer in de camper gestapt....op weg naar huis. Daar komen we om 18.00 uur aan. We hebben een fijn weekend gehad. Mooi weer en fijn gefietst en genoten van de ruimte van Grunnen.

Totaal aantal kilometers deze reis: 342 km.

Alle foto's (en veel meer) van deze reis in een groter formaat nog eens bekijken?  Klik hier.


 

     
Built by JGF©
         
IE & 1024x768

 

Top