De camperreizen van joop en willie freie uit nijverdal

 

 

 

 

 

 

"Disclaimer" Aan de inhoud van de pagina's op deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Ik ben niet aansprakelijk voor de gevolgen van activiteiten die worden ondernomen op basis van mijn website.
Waar ben ik nu? Binnen deze site bevindt u zich op pagina: Juni 2009
Voor de laatste wijzigingen klik op Vernieuwen (F5).

Op deze pagina is het mogelijk om zelf iets te zoeken, door in het witte kadertje een woord in te toetsen en op "ZOEK" te drukken. Als u nog eens op "ZOEK" drukt, wordt er gezocht naar hetzelfde woord, maar dan elders op deze pagina.


Welke andere reis in 2009 wilt u zien?
   Augustus - Groene Hart van Nederland.
   September - Frankrijk: Auvergne.

Of kies een ander jaar.


Juni: Frankrijk.
Route Napoleon, Gorges du Verdon, Camargue.

Alleen de foto's van deze reis bekijken?  Klik hier.

Vrijdag 5 juni 2009. Nijverdal » Koblenz - 320 km.
15º.
Ik had de afgelopen weken alle voorbereidingen gemaakt (geen boekingen) voor een reis naar Noorwegen. Het voorjaar in Nederland was erg mooi. Zo waren ook de laatste weken van mei in Noorwegen. Overwegend zon en prima temperaturen (20-25º). De laatste week van mei had ik diverse weersites bekeken om te zien hoe het weer zich de komende 1-2 weken zou gedragen in Noorwegen. Het werd steeds droeviger: veel bewolking en lage temperaturen. Nou hoeven we als we naar Noorwegen zouden gaan geen 25º te hebben, maar max. 15º vinden we toch te koud. Vrijdagmiddag 5 juni (onze vertrekdag) zouden we nog één keer de weersites bekijken en dan bepalen wat we zouden gaan doen. Resultaat: komende 2 weken is de verwachting voor Noorwegen: veel bewolking, af en toe regen en temperaturen van om en nabij de 13º-16º.
Aangezien wij van warmte houden slaan we na het verlaten van "onze" straat linksaf. Dat betekent naar het zuiden. Dat wordt Frankrijk, met o.a. de Route Napoleon en de Camargue. Die kennen we nog niet.

Het is zwaar bewolkt als we om 13.45 uur wegrijden. Gelukkig blijft het de hele dag droog.
Na een ontspannen rit met pauze komen we om 18.00 uur aan op camping "Gülser Moselbogen"  (N=50º19'55;O=07º33'11) in Winningen bij Koblenz. Hier schijnt zelfs de zon nog even. We kunnen tot half 8 buiten zitten, daarna wordt het te fris. Al met al sluit deze dag goed af.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Zaterdag 6 juni 2009. Koblenz » Eguisheim - 362 km.
16º. Als we wakker worden horen we de regen op het camperdak tikken. Volgens de berichten trekt er vandaag een groot buienfront over Frankrijk, de Benelux en Duitsland. Dat voorspelt dus niet veel goeds. Daarom rijden we maar zo snel mogelijk het front in; des te eerder zijn we er vanaf. We gaan via de snelweg E61 richting Ludwigshaven. Daarna in de richting van Straatsburg. Het wordt nu steeds droger en ook de lucht wordt wat helder.
19º. Als we bij Colmar aankomen is het volledig droog en af en toe zien we even het zonnetje. Een kilometer of 8 ten zuiden van Colmar ligt het plaatsje Eguisheim. Daar installeren we ons om kwart over 3 op camping "Des Troix Chateaux" (N=48º02'36;O=07º17'52). Een kwartiertje later staan de stoelen buiten en zitten we in de zon. Ooievaar op vakantie
Na een poosje zitten we verbaasd naar een ooievaar te kijken, die op zijn gemak over de camping wandelt op zoek naar iets lekkers. Later komen we er achter dat er dicht bij de camping een ooievaarspark is. Dus dit exemplaar is waarschijnlijk wel gewend aan "de mens". Na dit natuurverschijnsel wandelen we het dorpje even in en daar zien we een prachtig centrum met mooie gevels, waar veel bloeiende planten hangen. Verder is het erg gezellig op het marktje en de terrasjes. We doen nog even een paar kleine inkopen, drinken een wijntje en lopen weer terug naar de camper om het avondeten klaar te maken.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Zondag 7 juni 2009. Eguisheim.
19º. De zon komt regelmatig tussen de wolken te voorschijn. Dus een prima dag om het kleurige en fleurige dorp te bezoeken. Er zijn veel wijnhuizen, want hier wordt volop Elzas-wijn verbouwd. De camping ligt ook tussen de wijnvelden, waar je heerlijk kunt wandelen. Eguisheim Ook vandaag is er nog dat gezellige marktje met Franse accordeonmuziek. De Franse bevolking en de vakantiegangers genieten aan lange tafels op het plein van hun wijn en de zon, die deze middag royaal schijnt. Verder wandelen we nog maar eens door het dorp, want het blijft een fotogeniek plaatsje.
's Middags krijgen we een sms van vrienden, die met hun caravan op de camping-municipal in Charleville-Mézieres staan. (Zie ons verslag van juni 2008). Zonder het van elkaar te weten, zijn ook zij onderweg naar Zuid Frankrijk. We spreken af dat we elkaar in de loop van deze week ergens treffen in de regio Cannes. Wordt vast gezellig.

Eguisheim Eguisheim Eguisheim

 

 

 

 

 

Maandag 8 juni 2009. Eguisheim » Clairvaux-les-Lacs - 278 km.
22º. De dag begint zonnig en redelijk warm. We doen nog even een paar inkopen in het dorp, verversen het water/toilet en verlaten om 10.30 uur Eguisheim. Een dorp om te onthouden! Via de N83, de snelweg A36 naar Besançon en vanaf daar over de N83 naar Lons-les-Saunier.
Onderweg in Frankrijk Inmiddels is het bewolkt geworden en valt er een regenbui. Als we om 15.30 uur aankomen op camping Faylon (N=46º33'46;O=05º45'19) houdt het gelukkig op te regenen en wordt de lucht weer iets lichter. Maar de zon zien we vandaag niet meer. De camping is erg mooi gelegen aan een meer en voorzien van buitenzwembad en een verwarmd binnenzwembad. Met een ACSI-kaart sta je hier voor €11,00. Da's te doen.
De rest van de middag brengen we door met lezen, deze site bijwerken en een wandeling naar het meer. En alvast een plannetje voor een route maken voor morgen.

Open routekaart

Klik op de routekaart.

Dinsdag 9 juni 2009. Clairvaux-les-Lacs » Saint-Theoffrey - 270 km.
21º. Als we om 9.30 uur de camping verlaten staat de zon hoog aan de hemel, maar in de loop van de morgen neemt de bewolking wat toe. Via de D142 - een kruipdoor-sluipdoorweggetje- komen we terecht in de buurt van Maisod aan het meer van Vouglans. Hier hebben we jaren geleden ook al eens op een camping gestaan. camping 'Ser Sirant' aan meer bij St.Theoffrey Op een parkeerplaats met een mooi uitzicht over het meer en de omgeving gebruiken we onze koffie. Daarna ga het via Oyonnax en Nantua over de D910 naar Rumilly, waar we even stoppen om een broodje te eten. Dan vervolgen we de reis via Chambery over de N90 door Grenoble naar onze eindbestemming voor die dag: camping Ser Sirant (N=45º00'00;O=05º46'40) in Saint-Theoffrey, waar we om 16.45 uur aankomen. De camping ligt pal aan een mooi meer en wordt sinds 2008 gerund door een jong Nederlands echtpaar.
's Avonds is de bewolking flink toegenomen en 's nachts blijft de regen dan ook niet uit.
Inmiddels zijn we op de N85 aangeland, dus we zijn op de Route Napoleon. Het plan is om morgen wat minder kilometers te maken.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Woensdag 10 juni 2009. Saint-Theoffrey » Orpierre - 221 km.
25º. Het heeft afgelopen nacht flink geregend, het gras is nat, het is nog fris en de ochtendzon blijft voor ons verscholen achter de bergen. Dus binnen ontbijten. Maar de zon is er wel degelijk en die blijven we de hele dag zien. Alleen 's avonds komt er wat bewolking voor drijven. Maar we hebben een mooie, zonnige dag gehad.
Om 10.00 uur reken ik af (financieel) met de Nederlandse eigenaar van de camping en pakken we de N85 weer op. Even voor La Mure doen we inkopen bij een Intermarché en gooien we ook de tank nog even vol. Daarna rijden we door naar het centrum van La Mure. Onze dagteller geeft 12 km aan. Het is een aardig stadje, maar stelt verder niet zoveel voor. We wandelen nog wel even naar een uitzichtpunt vanwaar je een mooie blik hebt op de stad een de besneeuwde bergtoppen in de verte. Lac de Serre Ponçon Na een uurtje in La Mure te hebben doorgebracht en koffie te hebben gedronken gaan we door naar Gap. Gap is de grootste stad in de regio en als we ergens een hekel aan hebben is het rijden in een stad. We zoeken liever de kleinere Franse dorpjes. Maar soms kun je er letterlijk niet omheen, dus ook hier gaan we dwars door de stad. Embrun We verruilen hier de N85 even voor de N94 naar Embrun. Onderweg komen we langs alweer zo'n prachtig meer, waar op een klein eilandje een kerkje staat. Dus even stoppen en genieten van het uitzicht. Met 118 km op de teller en om 15.00 uur komen we in Embrun aan. Na een uurtje hebben we het daar ook wel gezien.
We rijden weer terug naar Gap (achteraf hadden we beter een andere route kunnen kiezen, maar da's achteraf). Daar nemen we weer de N85, die we na een 25 km verruilen voor de D942, N75 en de D30. aan deze weg ligt het dorpje Orpierre. Daar installeren we ons om 18.15 uur (veel later dan gepland) en na totaal 221 km (veel meer dan gepland) op camping "Des Princes d'Orange" (N=44º18'40;O=05º41'46). De camping heeft een aantal nieuwe camperplekken. Heel mooi en zonnig gelegen met uitzicht op het bergdorpje en de omliggende bergen. Daar volgen we 's avonds de voetbalwedstrijd Nederland-Noorwegen. Zijn van plan morgen niet veel verder te rijden dan Castellane en dat is niet te ver. De dorpen en stadjes die we onderweg aan de Route Napoleon hebben gezien stellen volgens ons niet te veel voor, maar de omgeving is heel erg mooi.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Donderdag 11 juni 2009. Orpierre » Castellane - 130 km.
28º. Rozen in Orpierre Vanochtend is de hemel helderblauw en dus wordt er buiten ontbeten in het zonnetje. Compleet met verse aardbeien. Super. Nadat we de camper van fris water hebben voorzien en het oude hebben afgevoerd, wandelen we nog even het dorpje in. In de vroege ochtendzon ligt het er prachtig bij. Zo'n typisch klein Frans bergdorpje, compleet met kerkje en dorpspleintje. We zien tegen de steile hellingen van de bergen de eerste groep bergbeklimmers naar boven gaan. Dat zou niet onze hobby zijn. Na de paar straatjes door het dorpje te hebben doorgewandeld zoeken we een plekje op het terras van de dorpskroeg, waar inmiddels 2 dorpsoudsten hun koffie drinken. Ook wij zoeken een plekje in de zon en bestellen een bakkie leut. Genietend van de koffie en de rust wordt dit laatste plotseling ruw verstoord als er met donderend geweld 2 straaljagers van de Franse luchtmacht vlak over het dorp tussen 2 bergtoppen door vliegen. De meeste inwoners (ca.250) komen naar buiten en volgens mij wordt er voor de rest van de dag alleen nog maar gesproken over die idiote luchtacrobaten. De bergbeklimmers zouden spontaan van de rotsen vallen. Na een kwartier komen de 2 straaljagers echter weer terug en herhaald het tafereel zich nog een keer. De piloten draaien hun toestellen een kwart slag, zodat ze verticaal tussen de bergtoppen door kunnen. Hier zal in het dorp nog lang over gesproken worden. Orpierre
Orpierre blijkt van 1530-1702 een baronie te zijn geweest van de Oranje Nassau's. Dit eindigt als Willem III, prins van Oranje, baron van Orpierre en koning van Engeland in in 1702 overlijdt zonder opvolgers. Dan wordt 1716 bij het Verdrag van Utrecht wordt geregeld dat de successie van Orpierrre overgaat naar de Prins van Frankrijk.

Om 11.15 uur verlaten we Orpierre en rijden via de D30 terug naar de N75 en vandaar naar de N85. Daar komen we door Sisteron. Onderweg hebben we nog even een lunchstop met mooi uitzicht op de natuur. Als we na 70 km om ongeveer 13 uur in Digne-les-Bains aankomen, zijn natuurlijk alle winkels gesloten, maar dat is geen ramp. Camperplaats Castellane We wandelen een klein uurtje door de stad en genieten nog zo'n 60 km en anderhalf uur van de Route Napoleon en zijn omgeving voor we om 15.45 uur deze dagrit eindigen op de camperplaats in Castellane (N=43º50'43;O=06º30'53). Er is ruimte voor zo'n 25 campers en we vinden nog een mooi plekje aan de oevers van de Verdon. Castellane is een leuk, gezellig dorpje met een aantal aardige terrasjes. Na 's avonds van de warme kleuren van de ondergaande zon te hebben genoten, vallen we met het geluid van het snelstromende water van de Verdon in slaap. Ik kan me een slechter begin van de nacht voorstellen.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Vrijdag 12 juni 2009. Castellane » Auribeau-sur-Siagne - 80 km.
30º. Het wordt vandaag weer een warme, zonnige dag.
Onderweg in de Provence Om 10.15 uur verlaten we Castellane en vervolgen de N85 met zijn fraaie omgeving en uitzichten. Tot Grasse is het genieten van al dat moois. Regelmatig stoppen we even onderweg om dat alles in ons op te nemen en te fotograferen. De route door Grasse is voor een camper een drama (vind ik) en een aantal delen zijn voor auto-caravan-combinaties helemaal verboden. Onderweg in de Provence Maar goed, om ons te voegen bij onze vrienden die met caravan op een camping staan in Auribeau-sur-Siagne hebben we er dit allemaal voor over.(Ik hoop dat ook zij dit lezen). Met 80 km op de dagteller en om 12.45 uur melden we ons bij de receptie van camping "Parc de Monges" (N=43º36'17;O=06º54'06). We worden opgewacht door een allervriendelijkst stel.....blijken dat onze vrienden te zijn. (Maar ook de campingbeheerders zijn erg gastvrij en vriendelijk). De campingplaatsen zijn ruim, het sanitair ziet er goed uit en er is een fijn zwembad. Verder zijn de campingplaatsen afgescheiden door bloeiende Oleanders. Prachtig.
Om 17.30 uur rijden we met z'n vieren naar Cannes, waar we een hapje (Aziatisch) eten om daarna rond te slenteren over de boulevard en door de haven met al zijn luxe en grote-grotere jachten.

Cannes op zomeravond Cannes Luxe jachten in Cannes

Open routekaart

Klik op de routekaart.

Zaterdag 13 juni 2009. Auribeau-sur-Siagne.
30º. Bloemenmarkt in Nice Om half 10 stappen we bij Johan en Mariska in de auto om naar "Les Marchés" (de bloemen- en fruitmarkt) in Nice te gaan. De auto wordt geparkeerd in de parkeergarage dicht bij de markt - dat scheelt veel wandelen in deze warmte (om 12.30 uur zie ik een thermometer die 33º aangeeft). We beginnen het bezoek aan Nice maar eens met een bak koffie op een fijn terras. Daar wordt een Hollander een ander mens van. Even later slenteren we met zijn vieren over de markt. Dat is echter van korte duur. Nice De dames genieten van al dat moois. Wij, mannen, verplaatsen ons naar de boulevard, waar we diepgaande(?) levensbeschouwende(?) gesprekken hebben met uitzicht op zee. Natuurlijk hebben we wel een samenkomstplek en tijd met de dames afgesproken. Iedereen is er stipt op tijd zodat we nu een terras kunnen gaan opzoeken voor de lunch. Salade-niçoise en ander lekkers.
Tegen half 4 zijn we terug op de camping. Tijd om te gaan zwemmen en even een wasje te draaien. Het kan niet de hele dag feest zijn: dus 's avonds ons eigen potje gekookt. Heerlijk. Daarna met z'n vieren tot bijna 11 uur buiten gezeten met een bak koffie en iets fris(??). We vallen in slaap met in de verte het geluid van de disco in Auribeau (geen overlast).

Zondag 14 juni 2009. Auribeau-sur-Siagne.
30º. Het kan niet op. Alweer zo'n zonnige en warme dag. Ik pak de laptop en mijn camera om de foto's te organiseren en deze site bij te werken. Willie geniet van een boek en de zon. Nog even zwemmen en na half 4 met onze vrienden naar een dorpje 400 meter hoger de berg op: Tanneron. Vanaf daar een prachtig weids uitzicht over de omgeving. Er zijn vandaag folkloristische feesten op het dorpsplein compleet met klederdracht, wijn en een marktje met regionale producten....dus niks mis mee.

Folklore in Tanneron Tanneron Folklore in Tanneron
We vermaken ons hier een uur en dalen dan weer af naar de kust. Het wordt nog een keer Cannes: voor een hapje eten en genieten van die mooie zomeravond op de boulevard met uitzicht op de Middellandse Zee en de schepen, die daar voor anker liggen. Terug op de camping nemen we nog even een slaapmutsje en sluiten weer een fijne dag af.

Maandag 15 juni 2009. Auribeau-sur-Siagne » Port Grimaud - 90 km.
30º. 's Morgens met de vrienden nog even koffie gedronken, onze laatste digitale foto's uitgewisseld en om 12.00 uur afscheid genomen. Het waren 3 gezellige dagen. Johan en Mariska bedankt.
Zeilrace op de Middellandse Zee Bij Mandelieu gaan we naar de N98, de kustweg langs de Côte d'Azur. Vanaf deze weg heb je een geweldig uitzicht op de Middellandse Zee. We zien o.a. een zeilwedstrijd van vele tientallen grote zeilschepen. Saint Tropez kerktorentje Via plaatsen als St.Raphael, Frejus en Sainte-Maxime komen we om half 4 aan op camping "Prairies de la Mer" (N=43º16'54;O=06º35'04) in Port Grimaud. We hebben wel een half uur rondgereden om het campingpark te kunnen vinden. Wij vinden de camping te massaal - het is een compleet dorp. Maar goed, we blijven hier maar voor een overnachting; dan kunnen we vanavond nog even op de fiets naar St.Tropez (8 km). En dat laatste doen we dus. Daar komen we in de haven een aantal van de grote zeiljachten tegen, die we 's middags op de Middellandse Zee zagen strijden. Verder zijn de terrassen rond de haven bomvol met levensgenieters. Hier treft "zien en gezien worden" elkaar. Wij hebben het na anderhalf uur wel gezien. Terug naar de camper en morgen verder in de richting van de Camargue.

Open routekaart

Klik op de routekaart.

Dinsdag 16 juni 2009. Port Grimaud » Saintes-Maries-de-la-Mer. - 242 km.
33º. Het wordt een warme dag. We meten vanmiddag in de schaduw 35º.
Om 9.15 uur rijden we de camping in Port Grimaud af. Pakken de D558, een mooie slingerende weg, naar Grimaud en La Grande Freinet. Vanaf Le Luc gaan we via de A8 naar Aix-en-Provence. We hopen daar in het centrum een plek voor de camper te vinden om even koffie te drinken in de stad. Maar dat mislukt. Flamingo's in de Camargue Alle straten staan barstensvol. Dus doorrijden. Een uurtje later vinden we wel een plek in het aardige stadje Salon-de-Provence. Er staat 150 km op de dagteller en het is inmiddels 11.45 uur dus we nemen bij de koffie maar gelijk een broodje. Na een uur verlaten we de stad en rijden door naar Arles en vandaar duiken we de Camargue in op weg naar Saintes-Maries-de-la-Mer. Direct aan de ingang van het dorp is een gigantische camperplaats, maar wij rijden het dorp helemaal door tot aan het strand en plaatsen onze camper om 14.15 uur op camping "Le Clos du Rhône"(N=43º26'56;O=04º24'07). Het enige nadeel van deze plek zijn de kleine mugjes (de mietsen) en de gewone muggen. Raam- en deurhorren goed gesloten houden.
35 Graden in de schaduw Zoals al gezegd: het is hier 35º in de schaduw. Dus tijd voor het zwembad. Het strand kan natuurlijk ook, maar voor het zwemmen kiezen we toch voor het zwembad. Anderhalf uur later zitten we op de fiets naar het dorp (2 km). Ondanks dat het aan het eind van de wereld lijkt te liggen, is toch een gezellig dorp: leuke winkeltjes, aardige straatjes en veel terrassen. Hier vermaken we ons wel even. Of we hier nog een dag blijven bepalen we morgenvroeg wel.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Woensdag 17 juni 2009. Saintes-Maries-de-la-Mer » Avignon - 102 km.
32º. Nadat we gisteravond terug waren van het dorp en van de fiets afstapten waren mijn benen zwart van de muggen. Ik werd volledig poreus gestoken. Willie had geen last. Na een poosje waren de bulten zo groot dat de schoenen een maat te klein leken of om het anders te zeggen: ik zou niet zo rood kunnen zijn geworden door het verbranden door de zon. Het kon haast niet anders: ik moest inmiddels wel aan bloedarmoede lijden. Barstende jeuk. Gelukkig hadden we 'After bite': dat verlichtte de jeuk nog enigszins. Na een nacht krabben had ik de Camargue wel gezien. Oh ja, en die 8 flamingo's en 'wilde' paarden ook wel.
Arles: woonplaats Vincent van Gogh

Na wat inkopen te hebben gedaan vertrokken we om 10.30 uur uit Saintes-Maries-de-la-Mer. Arles: zoals Van Gogh het kende? Vijfenveertig km verder en een uur later kwamen we aan in Arles. In deze stad, waar ooit Vincent van Gogh heeft gewoond, hebben we even koffie gedronken en wat rondgewandeld. Ook hier is het opvallend dat veel huizen in oude staat verkeren. Op zich hebben die oude luiken-met-weinig verf ook wel iets.

Om 13.00 uur en met 75 km op de teller komen we aan in Saint-Remy-de-Provence. Hier heeft Van Gogh jaren gewoond en gewerkt. De markt wordt net opgebroken, want meestal duren de markten hier tot 1 uur 's middags. Saint Remy vinden we een aardiger dorp dan Arles. Ik kan me voorstellen dat Van Gogh hier graag werkte. Na 2 uur in het dorp te hebben rondgekeken en iets te hebben gegeten zijn we vertrokken naar Avignon.
Saint Remy de Provence Saint Remy: werkplek van Van Gogh Saint Remy de Provence
We moeten dwars de stad door om bij camping "Bagatelle" (N=43º57'16;O=04º47'56) te komen. Avignon Daar belanden om 15.45 uur met 102 km op de teller. Je hebt vanaf de camping, die is gelegen aan de oever van de Rhône, een mooi uitzicht op de beroemde brug 'Le pont de Avignon' en op het pauselijk kasteel. De camping is gunstig gelegen t.o.v. de stad. De brug over en je staat met een aantal minuten op het plein voor het pauselijk paleis. We eten iets vroeger dan normaal en wandelen de brug over en de stad in. Als we de stadspoort zijn doorgewandeld slaan we links af naar het plein van het pauselijk paleis. Een (franstalige) virtuele rondgang in en om het paleis vind je hier. Pauselijk paleis in Avignon Nadat we wat over het plein hebben rondgewandeld en het paleis van alle kanten hebben bekeken en gefotografeerd dalen we via smalle weggetjes weer af naar de rivier. Daar nemen we even een kijkje bij de bekende brug 'Pont Saint-Bénezet' of misschien nog bekender als 'Pont d'Avignon'. Sur le pont d'Avignon Daarna toch weer even terug naar het pausenplein, waar we op één van de terrassen ons tegoed doen aan een drankje. Na een half uur verlaten we het plein en lopen via het 'Place de l'Horloge', waar het mooie stadhuis en theater staan en waar veel mensen op de terrassen zitten te eten naar een parkje aan de Rue de la République. Midden in de stad en toch een heerlijke rust. De zon is al onder als we langs de stadsmuren terug wandelen naar de camping.
En wat heerlijk als je geen last hebt van prikkend ongedierte.

Open routekaart

Klik op de routekaart.

Donderdag 18 juni 2009. Avignon » Montpezat - 145 km.
33º. Frans plaatje in Apt Het weer wordt eentonig: heet en zonnig. We gaan vandaag het gebied van de rivier Le Verdon in. Voor we huiswaarts keren (we hebben nog een week) willen we de "Gorges du Verdon" (Grand Canyon van de Verdon) eigenlijk nog door rijden. Om 10.00 uur rijden we uit Avignon weg en komen anderhalf uur en 65 km later aan in Apt. Daar tanken we, drinken koffie en doen nog een paar inkopen. We rijden weer weg om 13.00 uur en komen via Manosque en Riez om 15.15 uur aan op camping "Coteau de la Marine" in Montpezat aan de Verdon. Wat is het water van het zwembad daar heerlijk. De camping ligt aan één van de meertjes waar de rivier de Verdon doorheen stroomt. En het ligt ca. 8 km ten westen van het grotere meer Lac de Sainte-Croix.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Vrijdag 19 juni 2009. Gorges du Verdon - 60 km.
29º. Vandaag beginnen we aan een deel van de route door de Gorges du Verdon. We vertrekken om 9.15 uur via de D111 naar Montagnac en stoppen even Allemagne-en-Provence. De enige bezienswaardigheid hier is het Chateau de Castellane. Vandaar rijden we over de D952 door naar Riez, een aardige en wat levendiger dorp met een aardig centrum. Koffietijd! Lavendelvelden in de Provence. Kopen hier voor de 2e keer deze vakantie een krant en nestelen ons op een terras. Daarna gaat het naar Moustier-Sainte-Marie met onderweg mooi uitzichten over de glooiende akkers met blauwe-paarse lavendel en af en toe een veld met papavers. Schitterend. We verlaten even de doorgaande route om te zien hoe het er in Moustier uit ziet. Het is er verschrikkelijk druk en we kunnen de camper niet kwijt. Er is markt. We zouden de camper 'beneden' neer kunnen zetten en naar 'boven' lopen, maar ach, de koffie hebben we al op en de markt slaan we maar een keer over.
Gorges du Verdon. Dus weer terug naar de D952 om door te rijden in de richting van La Palud-sur-Verdon. Hier komen we door de "echte" Grand Canyon. Als we naar rechts kijken we zien we de Verdon ca. 400 meter dieper slingerend door de vallei gaan. De dieptes moeten nog groter zijn, maar dat ontdekken we dan misschien morgen wel als we langs de zuidoever van de rivier rijden. Sainte Croix de Verdon. Onderweg zijn overal kleine inhammetjes naast de weg, waar je even kunt parkeren om van de grootsheid te genieten en foto's te schieten. Halverwege La-Palud keren we de camper en rijden terug naar Moustier-Ste-Marie. De markt zal wel afgelopen zijn, maar we laten het dorp toch liggen en verlaten de D952 om door te rijden naar Ste-Croix-de-Verdon. Onderweg hebben we geweldige uitzichten op Lac de Sainte-Croix. Als we dichtbij het dorpje Sainte Croix komen, zien we het vanaf de berg (we hebben daar een stijging van 16% gehad) aan het meer liggen. Het is adembenemend mooi: de kleur van de huizen in het groen tegen het azuurblauw van het meer. We dalen af en parkeren de camper net buiten het dorp. Wandelen daarna het dorp in en nuttigen een lekkere, frisse salade op een terras, dat uitkijkt over het meer. We genieten. Na een uurtje verlaten we dit zeer, fraaie dorp en rijden het laatste stukje naar de camping terug, waar we rond 16.00 uur weer aankomen.
Het was een mooie rit. We zullen zien hoe morgen de rest van de "Gorges" eruit ziet.

Sainte Croix de Verdon Sainte Croix de Verdon Sainte Croix de Verdon
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Zaterdag 20 juni 2009. Montpezat » Castellane - 99 km.
27º. Naar de Gorges du Verdon. Gisteren zijn we langs de noordelijke oever van Lac de Sainte-Croix en de Verdon gereden. Vandaag is de zuidelijke oever aan de beurt. En dan tot Castellane. Na 2 nachten in Montpezat te hebben gestaan rijden we om 10.00 uur van de camping af. Via de D71 en D49 komen we na 15 km al bij Bauduen aan de zuidpunt van het meer. Bauduen aan het Lac de Sainte Croix. Het dorp ligt er prachtig bij. Van 10.30 tot 11.20 uur vermaken we ons met koffie en uitzicht over het meer. Omdat de D49 hier eindigt moeten we terug over de D49 in de richting van Verignon. Een km of 5 voor die plaats slaan we links af naar de D957 op weg naar Les Salles-sur-Verdon en van daar gaan we binnendoor via de D71 naar Aiguines. Onderweg hebben we vaak geweldige uitzichten over de blauwgekleurde Lac de Sainte-Croix. Vanaf Aiguines rijden we parallel aan de Verdon: dit gedeelte noemt men de Grand Canyon van de Verdon. Het is langzaam rijden, want de weg slingert en je ziet zoveel indrukwekkends. Overal staan auto's en campers even stil (waar dat mogelijk is) om foto's te schieten en van de diepe ravijnen te genieten. Inderdaad hier stroomt de Verdon tot wel 800 meter lager door een ravijn. Via Trigance, waar we de "Gorges" even verlaten, gaan we op weg naar Castellane. een paar kilometer voorbij Trigance wordt de Gorges-route alweer opgepakt.

Gorges du Verdon Gorges du Verdon Gorges du Verdon
Om 14.30 uur en na 99 km komen we weer aan op de camperplaats aan de oever van de Verdon in Castellane. Het waren indrukwekkende uren. Heel mooi!!
Terwijl we 's avonds achter de camper onze warme maaltijd gebruiken horen we paarden. Dan zien we dat aan de andere oever een aantal paarden in de Verdon worden gedrenkt en hun afkoeling zoeken. Castellane: drenkende paarden in de Verdon. Er is op die oever ook een stukje grasland als tijdelijk weiland ingericht met een paar lijntjes. Nadat de afkoeling worden de paarden -een stuk of 10- in dat weiland geplaatst. Na de maaltijd zijn we nog even het centrum van Castellane ingewandeld, waar we op een terras onder het genot van een drankje konden luisteren naar een Jazz-"concert" van een regionaal bekend kwintet. Jammer dat het geen "oude" Jazz was. Waarschijnlijk gaan we morgen het laatste deel van de Verdon-route af maken, dat ons leidt naar Barcelonnette.

 

Open routekaart

Klik op de routekaart.

Zondag 21 juni 2009. Castellane » Méolans-Revel - 103 km.
25º. De dag begint zonnig en we besluiten eerst nog even bij de camper te blijven. We zitten hier prima aan de Verdon (met uitzicht op de paarden). Een sprong in de Verdon-diepte. Terwijl wij aan de koffie beginnen komen de ruiters/amazones weer terug en halen de paarden op. Na een half uur zet de hele stoet zich in beweging en vertrekt. We hebben gisteren een krant gekocht, dus die moet nog even worden doorgenomen. Er ontstaan wat wolkjes aan de lucht, maar gelukkig blijft het droog en in de loop van de middag verdwijnen de meeste wolken weer zodat de dag ook weer zonnig eindigt.
Op weg naar de Col d'Allos. Tegen half 2 besluiten we om toch maar te vertrekken naar Barcelonnette. We pakken de "Gorges de Verdon"-route weer op, benieuwd of we nog spectaculairdere beelden zullen zien dan gisteren. Via de D955 gaan we op weg naar St-André-les-Alpes, dat aan de noordelijke punt van het meer Lac de Castillon ligt. De Verdon zakt steeds dieper weg. Of stijgen wij steeds hoger? Dat laatste is het geval. Als we Colmars voorbij zijn, worden de bergweggetjes steeds smaller en steiler. Elkaar passeren levert soms spannende acties op. Aan de rechterkant van onze camper gaapt een ravijn van vele honderden meters diep. En soms zonder bermafscherming. Spannend, maar wel hele mooie uitzichten op de met (een beetje) sneeuw bedekte bergtoppen. In dit gebied ontspringt ergens de Verdon. Op de top van de Col d'Allos: 2250 meter. Na 73 km en om 15.15 uur staan we boven op de Col d'Allos, een bergtop met een hoogte van 2250 meter. Het is er aanmerkelijk kouder dan in het dal, maar het uitzicht op al die andere bergtoppen en de dalen is adembenemend. Col d'Allos met sneeuw. Na een poosje moeten we aan de afdaling beginnen, want Barcelonnette ligt wel even iets lager. Ook in de afdaling komen situaties voor waarbij je geen hand kunt steken tussen de passerende auto's/campers. Maar uiteindelijk belanden we na 93 km om 16.10 uur veilig in Barcelonnette. Daar drinken we met een bak koffie de spanning van de afgelopen uren weg en eindigen deze dag om 17.00 uur en na 103 km in Méolans-Revel op camping "Loisirs de l'Ubaye" (N=44º23'48;O=06º32'40).
Voor mensen die hoogte-dieptevrees hebben zou je deze rit ook in omgekeerde richting kunnen rijden, dus van Barcelonnette naar Castellane. Je rijdt dan n.l. langs de bergzijde van de weg in plaats van langs de afgrond. Maar de rit is zeker de moeite waard.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Maandag 22 juni 2009. Méolans-Revel » Montrevel-en-Bresse - 362 km.
22º. Waterspiegeling in de Ubaye. Er staat vandaag erg veel wind. Om 9.30 uur verlaten we de camping en rijden via de D900 naar Gap. Daar pakken we de N85 naar Grenoble. Vandaar via de snelweg A48 richting Lyon. Vandaag valt er weinig te beleven, want we willen een aantal kilometers maken. Voor Lyon gaan we naar de A42 tot Bourg-en-Bresse om dan via de D975 om 16.30 uur te eindigen in Montrevel-en-Bresse op camping "La plaine tonique" (N=46º20'26;O=05º08'06). Een camping met mooie, ruime plaatsen voor de ASCI-prijs van €11,00. Daar kunnen we tot 's avonds nog heerlijk in de zon zitten en eten.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Dinsdag 23 juni 2009. Montrevel-en-Bresse » Huanne-Montmartin - 205 km.
22º. Poligny. De wind is iets minder dan gisteren. Omdat we vandaag iets minder ver willen rijden zoeken we geen snelweg, maar de N83. Om 9.45 uur rijden Montrevel uit. Het is nu nog zonnig, maar er lijkt steeds meer bewolking te komen. Als we daarom na 95 km om 11.30 uur in Poligny aankomen slaan we snel wat inkopen in en zoeken op een terrasje de zon op. We genieten van de zon en de koffie en het is alweer kwart over één als we vertrekken in de richting van Besançon. Daar gaan we dwars door de stad om vervolgens zo'n 20 km verder bij Baume-les-Dames via de D50 naar Huanne-Montmartin te rijden. Daar komen we om 15.30 uur aan op camping "Du Bois de Reveuge" (N=47º26'25;O=06º20'34). Het is inmiddels flink bewolkt geworden en we hebben dus mooi de tijd om de site bij te werken en de foto's te selecteren, want daar is de laatste dagen weinig van terecht gekomen.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Woensdag 24 juni 2009. Huanne-Montmartin » Losheim am See - 350 km.
25º. Het weer is opgeknapt; redelijk blauwe lucht met iets sluierbewolking, maar het ziet er goed uit.
Voor we wegrijden eerst even de watertanks legen en vullen. Het is 10 uur als we de camping verlaten. We willen vandaag doorrijden tot net voor Saarbrücken. Als we tegen half 11 Villersexel in rijden zetten we de camper toch maar even aan de kant voor een bak koffie. Dan kunnen we daarna zo veel mogelijk doorrijden. Via Epinal gaat het naar Nancy. Daar rijden we deels de stad door in de richting van Sarrebourg (Saarbrücken). Als we bij Saint Avold aankomen proberen we daar een camping te vinden: ondoenlijk. Alle verkeer zit vast en voor we helemaal klem worden gereden nemen we de eerste beste afslag naar Saarbrücken. In de stad willen we niet zijn, maar we moeten er toch deels doorheen om via de Villeroy & Bochstad Merzig te eindigen aan een meer bij Losheim. We hebben Frankrijk achter ons gelaten. Toch jammer: we vinden dat een heerlijk vakantieland. In Losheim vinden we 16.00 uur een overnachtingsplek aan het meer (N=49º31'25;O=06º43'46). Er is een mogelijkheid om gebruik te maken van een camping of van een camperplaats.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Donderdag 25 juni 2009. Losheim am See » Rolandswerth - 206 km.
25º. Het weer blijft goed. Veel zon met wat hoge sluierbewolking. Meestal dat in de loop van de middag wat zwaardere bewolking komt opzetten, maar dat lost dan vaak later weer op. En dat gaat eigenlijk al een paar dagen zo.
Drachenfels bij Königswinter. Om kwart voor 10 rijden we weg. Via Trier rijden we over de 51 naar Bitburg. Na 68 km en om 11.00 uur tanken we daar even en zoeken een parkeerplaats bij het centrum. We wandelen daar nog even wat rond en drinken op een terrasje in de zon onze koffie. Na een uurtje verlaten we ook Bitburg weer en rijden via de 257 bij Adenau langs de Nürburgring naar de Rijn bij Königswinter. We nemen de veerboot naar de overzijde. Met 197 km op de teller en om 14.30 uur zetten we bij Königswinter weer voet aan wal en parkeren de camper. Wandelend langs de Rijnkade hebben we een prachtig uitzicht op de Drachenfels en het scheepvaartverkeer. 't Is tijd voor een broodje, dus laten we dat hier dan maar even doen. Om 16.00 uur verlaten we Königswinter weer en rijden 8 km naar het zuiden. Daar pakken we weer een veerboot. Ditmaal naar Remagen/ Rolandswerth. In Rolandswerth ligt camping "Siebengebirgsblick" (N=50º38'46;O=07º12'22) direct aan de oever van de Rijn. Hier blijven we voor de overnachting om morgen de thuisreis te beginnen.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Vrijdag 26 juni 2009. Rolandswerth » Nijverdal - 252 km.
25º. 's Morgens nog even in het zonnetje van het ontbijt en daarna van de koffie genieten voordat we afreizen naar Nederland. Om 11.00 uur varen we met de veerboot nog eenmaal de Rijn over en gaan via de Autobahn richting Nederland. Het is een goede tijd als we door het Ruhrgebied rijden; de weekendfiles zijn nog niet op gang gekomen, dus dat schiet lekker op. We staan dan ook om kwart over twee weer voor de deur in Nijverdal. Het is hier dreigend bewolkt, maar het blijft tot nu toe droog.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

We hebben weer veel kilometers gemaakt en veel gezien. Vooral het gebied van de Verdon was erg mooi; alleen de rit over de Col d'Allos hadden we in omgekeerde richting moeten maken. Terugdenkend aan de mogelijke risico's geeft dat af en toe een onbehaaglijk gevoel.
Ook de dagen die we met de vrienden aan de Côte d'Azur doorbrachten waren erg gezellig. En het weer was helemaal super.
We wachten af waren de volgende reis ons naar toe brengt. Noorwegen??

Totaal aantal kilometers deze reis: 3936 km.

Alle foto's (en veel meer) van deze reis in een groter formaat nog eens bekijken?  Klik hier.


 

     
Built by JGF©
         
IE & 1024x768

 

Top