De camperreizen van joop en willie freie uit nijverdal

 

 

 

 

 

 

"Disclaimer" Aan de inhoud van de pagina's op deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Ik ben niet aansprakelijk voor de gevolgen van activiteiten die worden ondernomen op basis van mijn website.
Waar ben ik nu? Binnen deze site bevindt u zich op pagina: September 2009
Voor de laatste wijzigingen klik op Vernieuwen (F5).

Op deze pagina is het mogelijk om zelf iets te zoeken, door in het witte kadertje een woord in te toetsen en op "ZOEK" te drukken. Als u nog eens op "ZOEK" drukt, wordt er gezocht naar hetzelfde woord, maar dan elders op deze pagina.


Welke andere reis in 2009 wilt u zien?
   Juni - Frankrijk: Provence.
   Augustus - Groene Hart van Nederland.

Of kies een ander jaar.


September: Frankrijk: Auvergne.

Alleen de foto's van deze reis bekijken?  Klik hier.

Zondag 30 augustus 2009. Nijverdal » Bernkastel-Kues - 378 km.
21º.
Willie is vandaag jarig. We hebben dat gisteren gevierd met zo'n 40 familieleden en vrienden. Was gezellig. Vanmorgen komen de kinderen en de -inmiddels- 3 kleinkinderen nog even koffiedrinken en de eigenlijke verjaardag van mama en oma vieren. Naast onze 2 kleinzoons: Luuk van 8 en Senna van 3,5 jaar is er sinds 25 juli een kleindochter: Laure.
Wijnvelden bij Bernkastel aan de Moezel Tegen 12 is iedereen de deur uit en kunnen opa en oma vertrekken voor de volgende tocht naar (alweer) Frankrijk. Het is zwaar bewolkt als we uit Nijverdal weg rijden, maar in de omgeving van het Duitse Ruhrgebied breekt de zon al meer door en uiteindelijk is de hemel helemaal blauw. Via de A31 en de A3 rijden we naar Bonn en gaan vanaf daar binnendoor via Adenau naar de Moezel. Die breiken we bij Urzig. Dan is het nog een aantal kilometers naar Bernkastel-Kues. Zo'n 2 kilometer voor deze plaats zien we een camperplek in het gehucht Graach. Direct aan de Moezel en lekker zonnig. Daar installeren we de camper en onszelf in het zonnetje en genieten van het uitzicht op de wijnvelden en de vele parasailers, die van een berg het luchtruim kiezen. Dat moet een geweldig gevoel geven als je daar in alle stilte -behalve de wind- als een vogel zweeft.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Maandag 31 augustus 2009.
26º. Veel zon en echt zomers.
Bernkastel aan de Moezel Vandaag is een rustdag. We genieten van de zon. We lezen wat en gaan rond het middagsuur lopend naar Bernkastel. Dat doe je binnen een half uur. In Bernkastel wandelen we even door het aardige plaatsje, drinken iets op een terras en wandelen na een uurtje weer terug naar de camper, waar we verder gaan met rusten en lezen. Voor de rest gebeurt er vandaag dus weinig.

Dinsdag 1 september 2009.
25º. Vandaag weer zo'n luierdag. De weersverwachtingen voor vandaag zijn niet geweldig. Temperatuur zal goed zijn, maar de bewolking en buienkans nemen in de loop van de dag toe. En dat weer komt vanuit Frankrijk. Vanmorgen schijnt echter de zon volop. De Moezel bij Graach Dus stoelen en tafel buiten en genieten van koffie en leeswerk. Als we nu zouden vertrekken dan staan we vanmiddag wellicht in Frankrijk in de regen. Dus eerst nog maar even genieten van het mooie weer. Tegen een uur of twee neemt de bewolking toe. We wandelen nog even naar Bernkastel voor wat inkopen, maar de lucht wordt steeds donkerder. Als we om half vier weer bij de camper aankomen, vallen de eerste regendruppels. Dus net op tijd binnen. Willie werkt haar dagboek bij en ik werk deze site bij. Morgen gaan we op weg naar Frankrijk. De planning is Colmar in de Elzas. In juni zijn we deze stad voorbij gereden, maar dit keer willen we er een bezoek gaan brengen.

Woensdag 2 september 2009. Bernkastel-Kues » Eguisheim - 315 km.
23º. Tijdens onze reis in juni zijn we in Eguisheim geweest. Een prachtig dorp/stadje een paar kilometers onder Colmar. We hebben toen geen bezoek gebracht aan Colmar, maar willen dat nu eigenlijk wel doen. We zoeken dus een camping zo dicht mogelijk bij de stad. En dat zou een camping kunnen zijn in Horbourg, dat tegen Colmar aan ligt.
Eguisheim bij avond We verlaten Graach om 9.15 uur en rijden via de snelweg naar Saarbrücken en van daar naar Colmar. Tegen 3 uur hebben we de camping in Horbourg gevonden. Alleen lijkt ons dit niks. Even overleg: we gaan naar Eguisheim en kijken dan wel of we op de fiets naar Colmar kunnen. Om half 4 staan we in Eguisheim op camping "Des Troix Chateaux" (N=48º02'36;O=07º17'52). Zoals in juni al geschreven vinden we Eguisheim een erg gezellig stadje, maar 's avonds hebben we het eigenlijk nooit bezocht. Dus dat doen we vanavond dan maar eens. Het is er stil en verlaten. Eguisheim bij avond Een enkele toerist wandelt er rond en er zijn 2 terrassen open waar bezoekers genieten(?) van hun diner. Als we even later weer terug zijn bij de camper begint het te regenen. Dat blijft wel een beetje de hele nacht door gaan. Hopelijk is het morgen beter.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Donderdag 3 september 2009. Eguisheim » Dôle - 208 km.
21º. Vandaag is het niet beter. Het is nog steeds zwaar bewolkt en het miezert nog steeds. Nu op de fiets naar Colmar?? Nee hoor. Wellicht komen we op de terugreis hier weer langs en gaan we dan in Colmar op bezoek. We besluiten nog even een paar boodschappen te doen in Eguisheim om daarna te vertrekken naar Dôle.
We rijden om 11 uur weg uit Eguisheim rijden over de N83 via Belfort naar Besançon. Een mooie route omdat je grotendeels langs de rivier de Doubs rijdt. Vanaf Besançon gaat het over de N73 naar Dôle. Om 4 uur en met 208 km op de teller komen we aan op camping "Le Pasquier" (N=47º05'20;O=05º30'04). De camping ligt aan de oevers van de Doubs en 10 minuten lopen van Dôle. Dôle is de geboorteplaats van Louis Pasteur.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Vrijdag 4 september 2009. Dôle » Bourbon Lancy - 202 km.
20º. Het is zwaar bewolkt, maar gelukkig droog - voorlopig. De Notre Dame in Dole Dus we willen eens een kijkje gaan nemen in Dôle. We wandelen langs de sportvelden en langs de haven. Als we daar aankomen zien we dat alles nog in volle bloei staat. Prachtig. We wandelen langs het geboortehuis van Louis Pasteur en lopen daarna naar de grote kerk: Notre Dame de Dôle. Orgel in de Notre Dame De machtige toren van de kerk is van verre al te zien en torent (letterlijk) hoog boven de stad uit. Net als we bij de kerk aankomen begint het te regenen. We gaan de kerk in om de prachtige binnenkant te bewonderen. Als we straks weer buiten komen hopen we dat ook de regen over is. Maar dat is niet het geval. Dan vluchten we maar snel een cafe in om van een bak koffie te genieten. Maar het blijft regenen, daarom gaan we -onder de paraplu- snel terug naar de camper, want de stad ontdekken in de stromende regen lijkt ons niets. Aangekomen in de camper kunnen we de schoenen te drogen zetten en een droge broek aan trekken.
Fleurig Dole Om half 12 verlaten we de camping en rijden via Beaune naar Autun in de Bougogne. Vooral de weg van Beaune naar Autun gaat door de prachtige, uitgestrekte wijnvelden. Hier ontstaan die prachtige rode Bourgognewijnen. In dit gebied stoppen we even om een pauze te maken en ons broodje te eten. Daarna rijden we door naar Luzy. Hier is geen camping of camperplaats te vinden. De twee campings die er zijn, zijn niet open of zien er verlaten uit. Daarom rijden we toch nog maar even door naar Bourbon Lancy. Hier vinden we een plek op de stadscamping (N=46º37'16;O=03º45'51), die midden in de stad ligt. Gelukkig zien we 's middags steeds vaker de zon en hopen dat de buien vanaf morgen tot het (voorlopige) verleden behoren.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Zaterdag 5 september 2009. Bourbon Lancy » Moulins - 39 km.
24º. Het is zonnig en helemaal blauw. Zo zien we het graag.
Landuis in park van Bourbon Lancy Na de koffie wandelen we het dorp in. We willen iets van het plaatsje zien en er moeten nog een paar boodschappen gedaan worden. We lopen door een groen park naar het centrum. In het park staat een mooi landhuis, maar volgens ons staat het leeg. Jammer! Hoewel het centrum niet zoveel voorstelt zijn er in het oude stadsgedeelte toch een paar mooie straatjes te vinden. Dan even de inkopen doen en weer terug naar de camper. Bourbon Lancy Daar genieten we nog tot kwart voor 1 van de zon en vertrekken dan naar Moulins. Na een paar kilometer gaan we de regiogrens over van de Bourgogne naar de Auvergne. Een 3 kwartier later staan we aan de oevers van de Allier op camping "La Plage" (N=46º33'26;O=03º19'26) in Moulins. Vanaf de camping hebben we een mooi uitzicht op de torens van de kerken in Moulins. Na 1,5 km en even de brug over sta je in het centrum van deze "grote" stad in de Allier, het noordelijk deel van de Auvergne.
De brug en het 'duo' in Moulins 's Middags fietsen we de brug over om een kijkje in Moulins te nemen. In het centrum leggen we de fietsen aan de ketting en wandelen wat rond. Geen boeiende stad. De 2 kerken lijken elkaars evenbeeld: dezelfde torens. Alleen is de ene grijs en de ander wit. We pakken een terrasje en kijken naar de slenterende mensen. Het cafe/restaurant blijkt binnen echter mooier te zijn dan buiten. Grote spiegelwanden en veel "krullen" in het stucwerk. Als de cappuccino's op zijn loop ik nog even een boek-en bladenwinkel binnen om te vragen of de zaterdageditie van een Nederlandse krant al binnen is. Het antwoord:"Non monsieur. Demain-matin". Nou dan morgenvroeg nog maar eens weer vragen. We zijn toch van plan om morgen een rustdag in te stellen (het is uiteindelijk morgen ook zondag...dus dat komt goed uit). We gaan weer terug naar de camping.

'Drukke' gevels Spiegelcafe in Moulins De 'witte' torens in Moulins
Het was vandaag een mooie, zonnige dag en de zon gaat vanavond weer rood onder, dus dat beloofd voor morgen weer iets goeds. We zullen zien.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Zondag 6 september 2009. Moulins.
25º. Zondagmorgen: markt voor de kerk in Moulins Het wordt weer een mooi dag met veel zon.
Na de koffie gaan we nu lopend de brug over naar Moulins. Anderhalve kilometer is uiteindelijk niks. Als we bij de kiosk komen aan het begin van het centrum vraag ik eerst naar de zaterdagkrant. Die is er. Mooi...hebben we vanmiddag iets te lezen (nou had ik dat toch wel, maar daar gaat het niet om).
Dan blijkt dat het centrum afgesloten is voor voertuigen en fietsen. Er is markt. Het barst van de mensen en de kraampjes. Van panfluit spelende "indianen", die hun cd's proberen te slijten tot levende dieren als kanaries, parkieten en ander gevogelte. Even vanaf een terras mensen kijken en dan maar snel naar de camper. We uiteindelijk wat te lezen. De rest van de dag vermaken we ons dan ook met lezen en luieren.

Maandag 7 september 2009. Moulins » Neris-les-Bains - 85 km.
26º. 's Avonds en 's nachts koelt het flink af, maar overdag worden het heerlijke zomerse temperaturen. Zo ook vandaag.
Montlucon Onze dochter is vandaag jarig, dus er wordt eerst even naar Nederland gebeld. Behalve dat we haar feliciteren kunnen we gelijk even horen hoe het met onze kleinzoons gaat. Het verdere contact loopt meestal via sms. Als we na het telfoontje de camping verlaten rijden we eerst naar een "Intermarché" één kilometer verderop. Na de inkopen te hebben gedaan gaan we op weg naar Montlucon, de andere "grote" stad van de Allier. Een half uur na het vertrek rijden we door Souvigny. Daar parkeren we de camper even en wandelen door het dorp. Het dorpsplein -bij de kerk- wordt opnieuw bestraat dus hier valt niet zo veel te beleven en een terras voor koffie is er niet te vinden. Dan maar verder. Om 12 uur komen we aan in Montlucon en proberen zo dicht mogelijk met de camper in het centrum te komen. Dat is in sommige plaatsen nog wel eens een probleem; vooral het parkeren. Maar we vinden een parkeerplek in een zijstraatje en wandelen vanaf daar naar het centrum. Kasteel Hertogen van Bourbon in Montlucon Het is ruim 12 uur, dus tijd voor iets in de maag. We vinden een mooi terras en beginnen met een koffie. Gevolgd door een lekkere frisse "Salade Nicoise". Heerlijk. Met een volle maag gaan we op zoek naar het oude centrum, want wat we tot nu toe gezien hebben is niet spectaculair. We komen eindelijk in de wijk "Saint Pierre", waar ook het kasteel van de hertogen van Bourbon staat. Vanaf deze heuvel heb je een mooi uitzicht over de stad. Even later wandelen we door de oude straatjes weer terug naar de "nieuwe" stad en zoeken de camper weer op. Het is 2 uur als we Montlucon verlaten en op weg gaan naar Neris-les-Bains, waar we een half uurtje later aankomen. In dit kuuroord vinden we een plekje op Camping du Lac (N=46º17'17;O=02º39'08), dat inderdaad aan een meer ligt. Even lekker douchen en dan met een blad en een boek in het zonnetje. Alweer genieten.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Dinsdag 8 september 2009. Neris-les-Bains » Ceyrat - 110 km.
28º.
Terwijl Willie bij de camper blijft daal ik af naar het meer en wandel er omheen. Prachtig in die ochtendzon.

Meertje bij Neris Meertje bij Neris Ochtend bij het meertje van Neris
De bladeren aan de bomen krijgen hier en daar al een herfstkleurtje. Na 3 kwartier ben ik weer terug bij de camper. We drinken een bak koffie en wandelen dan samen nog even de stad in. Neris-les-Bains is een kuuroord en dat is aan een aantal gebouwen wel te zien. Ook de goed onderhouden parken en bloemperken geven nog een heerlijk zomergevoel.
Neris-les-Bains Om 11.30 uur verlaten we de camping en gaan in de richting van Clermont-Ferrand. Na 33 km stoppen we voor een uurtje in het mijnwerkersstadje Saint Eloy de Mines. Het is ruim 12 uur...tijd voor een broodje. Om kwart voor één rijden we verder. Of we Clermont-Ferrand nog gaan bezoeken is niet zeker. We hebben over het algemeen niet zoveel met grote steden. Vandaag doen we dat in ieder geval niet. 't Is ons te warm om in zo'n stad te slenteren. We willen morgen naar het vulkaangebied van de Auvergne met o.a. "Le Puy de Dôme" en zoeken daarom een camping in die buurt. We rijden naar Royat, maar dat lijkt ons niet wat. Daarom rijden we door naar Ceyrat en installeren ons op de camping municipal "Le Chanset" (N=45º44'22;O=03º03'51).
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Woensdag 9 september 2009. Ceyrat » Chambord sur Lac - 115 km.
28º. Het is zonnig, temperatuur wordt goed, maar er is veel hoge sluierbewolking en daardoor zien we de bergen wat minder scherp.
Vulkaanbergen langs de N89 Om 9.30 uur verlaten we Ceyrat en gaan in de richting van de Puy-le-Dôme. In een klein dorpje aan de voet van de Puy pakken eerst nog even een terrasje (er is er ook maar één) en genieten in de zon van de koffie met uitzicht op de Puy-de-Dôme. We vragen ons af of we vanaf de berg wel iets van de (verre) omgeving kunnen zien door de heiïgheid. Na de koffie gaan we de laatste 7 kilometer naar de top afleggen. Na 2 kilometer mogen auto's etc. niet verder. We dienen dus de camper op een parkeerplaats te zetten en verder te voet bergopwaarts te gaan of op de bus te wachten, die je naar boven brengt. Dat wandelen berg-op en berg-af geeft één van ons vast knieproblemen en wachten op de bus...geen zin in.
Lunchpauze bij de dorpspomp Via de N89 vervolgen we onze reis door een mooi vulkaan-bergen-landschap naar La Bourboule. Vlak voor deze plaats komen we in een bergdorpje-zonder-naam (BZN) waar we aan de dorpspomp ons broodje gebruiken om daarna door te rijden naar de wintersportplaats Le Mont-Dore. Daar wandelen we even wat rond en rijden dan via de D996 over een prachtige route over de ruim 1400 meter hoge Col de la Croix Morand (bijna net zo hoog als de Puy-de-Dôme). Ook hier stoppen we op het hoogste punt even. Wat een ruimte. Col de la Croix Morand
Tot slot rijden we het laatste kleine stukje nog door naar Chambon-sur-Lac. In Varennes -een gehucht net buiten Chambon- zetten we de camper op camping "Le Pré Bas" (N=45º34'27;O=02º54'53), dat direct aan het meer van Chambon ligt. Een prachtige plek. Camping met binnen en buiten zwembad, uitgang naar de ligweide aan het meer en het meerstrandje en goede wandelen en fietsmogelijkheden. Hier houden we het wel even vol.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Donderdag 10 september 2009. Varennes bij Chambord sur Lac.
26º. Hetzelfde weer als gisteren, mooi met sluierwolken. Maar gelukkig komt de zon er wel goed doorheen. Toch haalt die sluierbewolking de scherpte uit de lucht en dat is jammer (vooral voor de foto's).

Lac de Chambon Lac de Chambon Ligweide bij de camping aan het meer van Chambon
Na de koffie wandelen we langs de oever (over het water lukt ons niet) naar de andere zijde van het meer. Onderweg zitten overal vissers in de hoop een maaltje bijeen te vissen, want bij de meesten staat een barbecue, waar moeder-de-vrouw trouw zit te wachten. Als we tegen half 2 weer bij de camper zijn maken we een broodje klaar en vermaken ons die middag met lezen en puzzelen. En het zonnetje natuurlijk.

Vrijdag 11 september 2009. Chambord sur Lac » Salers - 118 km.
21º. Wat gaan we nu krijgen? Als we wakker worden blijkt het te miezeren en het is zwaar bewolkt. Dit zijn we niet meer gewend.
Op de Col de la Croix Morand in de mist Tot half 11 zijn we bezig met het bijwerken van deze website, wat lezen en koffie drinken. Daarna voeren we vuil water af en vullen vers water en rekenen af bij de receptie. We rijden weer dezelfde route terug als eergisteren. Dus over de Col de la Croix Morand. Nu hadden we geen uitzicht op het prachtige landschap, want we reden in de wolken. Een zicht van 20 tot 30 meter. Dus opletten....alle lampen aan, inklusief de mistlichten. Als we echter de col afdalen naar La Bourboule komt het zonnetje er door. En we zien de rest van de middag de zon steeds vaker. Ook zien we een thermometer die een temperatuur aangeeft van 28º..... dat lijkt er weer op. Er is echter wel erg veel wind. In La Bourboule parkeren we de camper en gaan op zoek naar een hapje. Daarna wandelen we nog even rond en verlaten de stad weer om 13.15 uur. La Bourboule
Als we bij de D922 aankomen slaan we niet rechtsaf -waar we eergisteren vandaan kwamen- maar gaan linksaf naar Borg-les-Orgues. We rijden alweer door zo'n geweldig landschap. Als we Mauriac voorbij zijn, verlaten we de D922 en slaan af naar de D680 waar we even later aankomen in Salers, één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Om 4 uur installeren we ons op de camping municipal "Le Mouriol" (N=45º08'50;O=02º29'50). Vandaar is het een kwartiertje wandelen naar het oude stadje, met zijn inderdaad prachtige oude panden en straatjes (maar wel toeristisch).

Salers Salers Historisch Salers
Voor nog meer (grote) foto's van Salers  Klik hier.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Zaterdag 12 september 2009. Salers » Langeac - 186 km.
22º. Onderweg bij Murat in de Auvergne Om 10.00 uur vertrekken we uit Salers en rijden via binnendoor-weggetjes naar Riom-es-Montagne, waar we na 44 km en een uur na vertrek aankomen. Daar drinken we even koffie en rijden na 3 kwartier verder. Het gaat via Murat en St.Flour door een prachtig landschap van het zuidwestelijke departement van de Auvergne -de Cantal- naar het departement Haute Loire, dat in het zuidoosten van de Auvergne ligt. We gaan in de richting van Le-Puy-en-Velay, maar vinden het na 186 km genoeg en stoppen op camping "Le Pradeau" (N=45º06'14;O=03º30'07) in Langeac.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Zondag 13 september 2009. Langeac » Ambert - 115 km.
24º. Le-Puy-en-Velay.
De dag begint bewolkt, maar in de loop van de ochtend breekt steeds vaker de zon door. Na een mooie rit van 44 kilometer komen we aan in Le-Puy-en-Velay. Als we de stad vanaf "boven" binnenrijden zien we al een aantal beelden en kerken hoog op rotsen gebouwd. We kunnen de camper op een parkeerplaats in het centrum kwijt (winkels en kantoren zijn dicht, dus ruimte genoeg). Van daar wandelen we het oude centrum in en slingeren door smalle straatjes "omhoog". Daar komen we bij een kerk terecht, waar op dat moment nog een dienst plaats vindt. Juist nu wordt de dienst afgesloten door het fraaie gezang van een koor. Toch maar even naar binnen gaan. Na afloop van de dienst wandelen we verder door de stad en zoeken na een poosje op een terras een plekje in de zon voor een bak koffie.

Le-Puy-en-Velay: kerk gaat uit Kleurrijk Puy-en-Velay Een kater op zondag
Om kwart over één vertrekken we weer uit Le Puy en staan een uurtje later met 86 km op de teller in La Chaise-Dieu. Vanuit de verte zagen we de kolossale kathedraal al boven het dorpje uitsteken. kathedraal in La Chaise-Dieu. Het is een zeer massief gebouw en erg fors voor de grote van dit aardige dorpje. We wandelen het dorpje door en kijken natuurlijk even in en bij de kathedraal. Groot, massief en indrukwekkend van afmeting, maar verder?????
Om 3 uur laten we ook La Chaise-Dieu achter ons en komen om 15.30 uur aan op camping "Les Trois Chênes" (N=45º32'24;O=03º43'45) in Ambert.
Open routekaart

 

Maandag 14 september 2009. Ambert » Dompierre-sur-Besbre - 186 km.
22º. Olliergues Het is al 12 uur als we uit Ambert wegrijden.
Onderweg willen we een bezoek brengen aan Vichy, dat zo'n 90 km verder ligt. We rijden weer door een mooie omgeving en passeren een aantal aardige dorpen, waaronder Olliergues. Daar stoppen we even voor een paar foto's en rijden dan door naar Vichy. Stadsplein en raadhuis van Vichy We verwachten daar een mooie stad aan te treffen. Dat laatste valt tegen. Eerst moeite om een parkeerplek voor de camper te vinden, maar na lang zoeken en rondrijden lukt dat om 14.00 uur. Het is een kwartier lopen naar het stadscentrum. Zoals in (bijna) alle Franse dorpen en steden ziet het stadhuis er prima uit. Het is in een mooi gebouw gevestigd en op het grote plein ervoor staat veel groen. Een ander mooi gebouw is het station van Vichy. Ook hier weer veel groen voor het gebouw. Verder valt de stad tegen, dus om 15.00 uur zitten we alweer in de camper. Station van Vichy
Onderweg tanken we nog een keer en vervolgen onze weg door een mooi landschap. Na 186 km komen we om 5 uur aan op camping municipal in Dompierre-sur-Besbre (N=46º30'49;O=03º40'57).
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Dinsdag 15 september 2009. Dompierre-sur-Besbre » Chalezeule/Besancon - 251 km.
22º. Het is vandaag net alles de voorgaande dagen. Het begint bewolkt en het ziet er aanvankelijk een beetje triest uit, maar in de loop van de ochtend komt de zon dan toch vaker te voorschijn. En dan loopt ook gelijk de temperatuur weer op. Zo dus ook vandaag. De Allier in Auvergne Als we om 9.45 uur weg rijden is het nog bewolkt , maar na 84 km en anderhalf uur later is het zonnetje er weer. Wij rijden dan Autun binnen en zoeken maar eerst even een terrasje in de zon. We houden het in Autun een uurtje vol en rijden om kwart over 12 weer door het mooie, glooiende landschap van de Allier. Het zijn de laatste beelden van de Auvergne, want na een uur rijden we door de wijnvelden van de Bourgogne. Wij rijden eigenlijk dezelfde weg terug als op de heenreis, want we willen toch proberen om bij goed weer een bezoek te brengen aan het centrum van Colmar in de Elzas. Op onze heenreis regende het toen we naar Colmar wilden gaan, dus dat hebben we toen maar overgeslagen. Maar misschien lukt het dan morgen. Rochepot in de Bourgogne Om 15.45 uur belanden we op camping "La Plage" (N=47º15'51;O=06º04'16) in Chalereuze, een plaatsje dat tegen Besancon is aangegroeid. De camping ligt er mooi aan de rivier Le Doubs. Hoewel het de afgelopen dagen redelijk bewolkt is geweest heeft het gelukkig niet geregend. Tot vanavond. 's Avonds tikt de regen op het dak van de camper. Maar goed: wat nu valt, valt morgen niet. Dus hopelijk houden we het morgen droog.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Woensdag 16 september 2009. Chalezeule/Besancon » Bingen a/d Rijn - 464 km.
20º. Het is zwaar bewolkt als we om kwart voor 10 vertrekken. De bedoeling is om vandaag toch Colmar te bezoeken, maar dan moet het wel droog blijven. Tot Beaume-les-Dames gaan we over de N83 en verder gaat het vandaag voor een groot deel over de snelweg: de A36. Na 169 km en om half één komen we aan in Colmar, waar we een parkeerplaats vinden vlak bij het oude stadscentrum. Het is nog steeds bewolkt, maar droog. We wandelen en kijken tot 2 uur in dat stadshart met zijn kathedraal en prachtige straten en vakwerkhuizen. Ook het vele bloeiende bloemen vallen op.

Colmar Colmar Colmar
Als we om 2 uur wegrijden hebben we nog zo'n 300 km te gaan voor onze volgende stop. Via de A35 rijden we richting Straatsburg en Karlsruhe. Daarna gaat het via de 65 en de 61 naar het noorden, richting Koblenz. Nog een eind voor Koblenz verlaten we de snelweg en vinden een camperplek aan de oevers van de Rijn in Bingen am Rhein (N=49º58'13;O=07º55'50). Bingen aan de Rijn Het is inmiddels 7 uur geworden, dus tijd om eerst eens wat te eten. We hebben een mooi uitzicht op de scheepvaart van de Rijn en op de oeverzijde van de rivier. Alleen achter ons dendert en trein met grote snelheid richting Koblenz. Nou ja, dat zal na 12 uur vannacht wel over zijn. Niet dus! Het treinverkeer gaat de hele nacht door en dat is wel vervelend. Maar gelukkig kunnen we toch de slaap vatten en dromen over de thuiskomst bij de kleinkinderen.
Open routekaart

Klik op de routekaart.

Donderdag 17 september 2009. Bingen a/d/ Rijn » Nijverdal - 396 km.
23º. Vanmorgen is het halfbewolkt met een klein zonnetje. Om kwart over 9 rijden we weg uit Bingen. Hoe noordelijker we komen, hoe meer zon. Bij Keulen schijnt-ie volop. Er volgt onderweg nog een stop en we komen uiteindelijk om kwart over 2 weer bij huis aan. Inmiddels veel zon en veilig thuis.

Route door de Auvergne We hebben weer genoten van deze trip naar en door de Auvergne. Het noordelijk deel van de Auvergne -de Allier- heeft een mooi glooiend landschap, waar de weilanden worden gescheiden door ongeschoren heggen (zoals in Engeland). Hier grazen spierwitte koeien, terwijl in het zuiden van de Auvergne -de Cantal- de koeien bruin zijn en grote, spitse horens hebben. In het midden gedeelte -de Puy-de-Dôme- wordt het landschap bergachtiger en dat loopt door tot in het zuiden van de regio. Dit is dan ook het gebied van de vulkanen. Bergen tot zo'n 2000 meter.
We hebben deze reis een redelijke indruk gekregen van de regio. We zijn vanuit het noordoosten (Moulins) naar de westkant gereden (Montlucon, La Bourboule, Bort-les-Orgues) en vandaar via het zuiden (Salers, Murat, Langeac) naar de oostkant. En vandaar weer naar boven (Le-puy-en-Velay, Ambert, Vichy) naar Dompierre-sur-Besbre.
Daar hebben we de Auvergne verlaten en zijn via de prachtige wijnvelden van de Bourgogne (Bourbon Lancy, Autun en Beaune) weer naar de Elzas gereden.
Al met al een mooie reis.

Totaal aantal kilometers deze reis: 3163 km.

Alle foto's (en veel meer) van deze reis in een groter formaat nog eens bekijken?  Klik hier.


 

     
Built by JGF©
         
IE & 1024x768

 

Top